2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Náci relikviákat árul a holokauszttagadó történész

2009. március 11. 12:36 The Daily Mail

Az igencsak ellentmondásos tevékenységű David Irving saját honlapján különleges náci relikviáknak próbál új tulajdonost találni. Az aukciós adatbázisból akár Hitler hajtincsét, vagy épp egy apró csontszilánkját is megvehetjük.

A Naz-eBay-nek is nevezett oldalon megvehető Hitler egyik sétapálcája is (7000 font), vagy éppen az a keresztajándék, amelyet Heinrich Himmler, SS vezér adott a Luftwaffe vezetője, Hermann Göring lányának. A tárgyakat az Ausztriában holokauszttagadásért börtönbe zárt Irving hitelesíti, majd windsori házából üzemeletetett honlapján próbál új vevőket találni azok számára. A relikviák legtöbbje mások tulajdonában van, és a történész azok eladás utáni árából vár 15 százalékot.

A zsidó jogvédők szinte azonnal tiltakoztak az oldal ellen, és Dr. Shimon Samuels, az angliai Simon Wiesenthal Központ vezetője a honlap azonnali betiltását követelte. Érvelése szerint Németországban, Franciaországban, Ausztriában és Lengyelországban tilos a hasonló tárgyak adásvétele, és annak kéne lennie Angliában is. Szerinte elképzelhetetlen és elfogadhatatlan, hogy egy ilyen oldal egyáltalán létezhet.

Iving 2002-ben kezdett hasonló kereskedelemmel foglalkozni, amikor csődbe ment. Elmondása szerint jelenleg Hitler és Eva Braun csonttöredékeinek hitelességét próbálja ellenőrizni. Azokat egy pennsylvaniai amerikai gyűjtő az iratok szerint az 1980-as években egy KGB-ügynöktől vehette. Szintén ilyen kétes azon hajtincs eredetisége, amelyet Hitler fodrásza egy ragadós talpú cipője őrzött meg az utókornak, és ami most 130 ezer fontot (43 millió forintot) érhet.

Míg sokak szerint a náci aukciós oldal megléte zavaró, és egyben azt mutatja, hogy az egykori eszme még ma is él, Irving szerint ez csak üzlet, és nem kell más jelentést keresni mögötte. A történész egyébként nem először szerepel a hírekben: nemrég azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy szállást kínált Richard Williamson holokauszttagadó püspöknek, akinek egyházi visszafogadása komoly vitákhoz vezetett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár