2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elvont témákról közérthetően Táncsics börtönében

2009. március 14. 12:51 MTI

A Szólásszabadság házának létrehozását szorgalmazza a Nyílt Társadalom Alapítvány (OSA), amelynek színhelye a budai Várban található, a szólásszabadságért sokat tevő politikus Táncsics Mihály egykori börtönéül szolgáló ház lenne - jelentette be Rév István, az OSA igazgatója a pénteken Budapesten rendezett vitaindító fórumon.

Az igazgató arról beszélt, hogy március 15-e kapcsán 12 pontban foglalták össze, milyen területeket érintene a létrehozandó intézmény. Ezek között említette a gondolat és lelkiismereti szabadságot, a szólásszabadság történetét és értelmezéseit, a cenzúra és a propaganda történetét, valamint a szamizdat, mint a cenzúra és az állami propaganda elleni küzdelem eszközének bemutatását. Ezekben a témakörökben előadásokat, fórumokat, különböző foglalkozásokat szerveznek majd.

Ugyanígy előkerül terveik szerint a Szólásszabadság házában a gyűlöletbeszéd, a szerzői jog, az információs önrendelkezés és az internetes szólásszabadság, a témákat pedig előadások, kiállítások, konferenciák és oktatási programok keretében dolgozzák fel - folytatta. Mint mondta, az épületben jelenleg az Egyesült Államok tengerészgyalogsága tartózkodik, mert a második világháború után a magyar állam egyebek mellett ezt az épületet adta az amerikaiaknak háborús jóvátételként. Az Egyesült Államok a Táncsics-börtönt hivatalosan visszaadta a magyar államnak az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján, ám a gyakorlati kivonulás a tervek szerint a jövő év közepén lesz, amikor a cserébe kapott két Szabadság téri bérházat megkapják az amerikai katonák - vázolta fel az ügy hátterét.

Rév István elmondta: az intézmény megalapításának anyagi fedezetét magánszemélyek adakozásából szeretnék összegyűjteni. Az állammal még nem vették fel a kapcsolatot, "először a nyilvánossággal szeretnénk tárgyalni ez ügyben", hogy a köz használhassa egyebek mellett az itt található szép kertet is - fogalmazott.

Székely Iván társadalominformatikai szakember, az adatvédelmi hivatal egyik alapítója a fórumon megjegyezte: a Szólásszabadság házának célja, hogy közérthetően szóljanak elvont témákról. Középiskolásokkal, egyetemistákkal például történelmi eseményeket dolgoznak majd fel interaktív módon úgy, hogy eljátsszák a korabeli történéseket. Ezenkívül vitákat, speciális foglalkozásokat szerveznek különböző témákban - tette hozzá.

Rámutatott arra: "van esély rá, hogy a napi politika megjelenjen az intézményben", ám ezt meg kell akadályozni, mert az intézménynek nem politikai állásfoglalások közzététele lesz a célja. Ezt úgy lehet megtenni, hogy különböző eljárásokat, szabályokat dolgoznak ki az itt szervezendő programokra vonatkozóan - vélekedett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár