2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vásárhelyi tanyavilág Budapesten

2009. március 16. 09:14

A Hódmezővásárhely környéki tanyavilágról készült fotókat állítanak ki a Vajdahunyadvárban. Az érdeklődők március 19-től tizenegy fotográfus több mint 110 vásárhelyi tanyafelvételét láthatják a Magyar Mezőgazdasági Múzeum tárlatán. A dokumentarista képek az elmúlt két év dél-alföldi tanyai viszonyait rögzítik.

2006-ban a hódmezővásárhelyi fotószimpózium témáját a térségbeli tanyák adták. A fotós társadalom színe-java figyelte meg e kiveszőben és átalakulóban lévő vidéki világot. A vajdahunyadvári tanya-tárlaton Kresz Albert, Dozvald János, Dömötör Mihály, Eifert János, Fejér István, Gránitz Miklós, Horváth Dávid, Kunkovács László, Módos Gábor, Oravecz Attila és Siklós Péter képein keresztül kaphatnak impulzusokat a látogatók.

Az alkotók közül Kresz Albert a szimpóziumot követően is tovább folytatta a fotózást. A művésznek mindegyik évszakban sikerült megörökítenie a pusztulóban lévő tanyai élet különböző mozzanatait.

1945 előtt több mint 6 ezer tanya volt Hódmezővásárhely körül, mára néhány száz maradt. „Kresz Albert vásárhelyi tanyafotói a társadalom változási folyamatainak utolsó pillanatait szociográfiai és művészi erővel fogták össze. A művész valamennyi fényképénél Tanya-Golgota lábánál állunk. A kereszt már üres, mégis térdre kényszerülünk, de tekintetünket fölfelé fordítjuk, mert tudjuk, hogy egyszer, ha leapad a pusztító ár, ennél jobb világ jöhet” - mondja a tanyafotói kapcsán Szenti Tibor néprajzkutató, aki március 19-én, csütörtökön délelőtt 11 órakor nyitja meg a vásárhelyi tanyák világát bemutató kiállítást.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár