2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem mindenki rajongott a sherwoodi banditáért

2009. március 16. 11:19

Meglepő felfedezéssel sokkolt egy brit akadémikus: szerinte a legendás Robin Hood a középkorban sem volt olyan népszerű, mint ahogy azt a közhiedelem tartja.

Julian Luxford egy középkori kódex margójára vetett feljegyzés alapján úgy véli, hogy a 13. században a sherwoodi erdőben tanyázó banditával nem szimpatizáltak olyan sokan, mint azt a legenda tartja. A skóciai St. Andrews Egyetem kutatója egy 1340-es években írt, Polychronicon nevű kódexben fedezte fel azt az ominózus, 1460 körül odavetett 23 szavas leírást, amely kétségbe vonta a szegények oltalmazójának tevékenységét.

"A korban a közvélekedés szerint egy bizonyos Robin Hood nevezetű számkivetett társaival folyamatos rablásokkal élősködött Sherwoodon és Anglia környező törvénytisztelő helyein"
- áll a jegyzetben. A feljegyzésre Luxford akkor bukkant, amikor az 1440-ben alapított Eton College könyvtárában kutakodott, és szerinte az egy egyedülállóan negatív vélemény a korból, amely egyben egy árnyaltabb képet érzékeltet.

A ma is ismert „igazságos Robin Hood” alakja először a 13. század végi balladákban jelent meg, és egyes akadémikusok szerint a férfi alakját a kor több közismert figurájából gyúrták össze, míg mások szerinte az egész történet csak egy tündérmese, és nincs semmi valós alapja. Az mindenesetre tény, hogy az igazságtevő alakját igazán a hollywoodi alkotások tették közismertté, és ezt a mítoszt egy jelenleg forgó film is árnyalja majd.

Ráadásul bár a közvélekedés szerint Robin a sherwoodi erdőben élt, a kutatók szerint sokkal valószínűbb, hogy a búvóhelyül szolgáló rengeteg valójában Yorkshire területén lehetett. Az egyébként egykor 10 ezer hektáros sherwoodi rengeteg mára a környezeti változások következtében 180 hektárosra zsugorodott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár