2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kackiás bajusz a filmvásznon

2009. március 18. 08:06 MTI

Hollywoodban újra kitört a Dalí-mánia. Áprilisban kerül a mozikba a Kis hamvak (Little Ashes) című film, amelyben Robert Pattinson személyesíti meg a híres katalán szürrealista festőt. De más hírességek is - köztük Antonio Banderas, Al Pacino, Johnny Depp és Peter O,Toole is - pályáznak Dalí szerepére.

Problémát jelent azonban, hogy a Gala-Salvador Dalí Alapítvány, amely a művei feletti jogokkal rendelkezik, 15 éve annak megakadályozására törekszik, hogy mindenféle legendákat, botrányokat, zavaros ügyeket helyezzenek Dalí művészete helyett a filmek középpontjába. Joan Manuel Sevillano, az alapítvány vezetője az El País című spanyol lapnak elmondta, hogy az utóbbi hat évben 11 forgatókönyvet juttattak el hozzájuk, de egyiket sem engedélyezték. "Dalí élete elég érdekes volt ahhoz, hogy ne kelljen kitalálni dolgokat. Nem cenzurázni akarunk, de arra ügyelünk, hogy tisztelettel közeledjenek hozzá, anélkül, hogy bármit el kellene titkolni" - tette hozzá.

A Kis hamvak 3 millió euróba (900 millió forint) kerülő szerény spanyol-brit koprodukció. Dalí ifjúságáról, Federico García Lorcához, Luis Bunuelhez fűződő barátságáról szól. Nem kerüli meg Lorca és Dalí feltételezett homoszexuális kapcsolatának témáját sem, de az alapítványnak ez ellen nem volt kifogása, miután benne van Dalí különböző életrajzaiban is. A feltétele azonban az volt, hogy ugyanolyan homályosan fogalmazzák meg ezt a filmben, mint ahogyan Dalí beszélni szokott róla.

Határozottan ellenzi viszont annak a forgatókönyvnek a megvalósítását, amelyet Andrew Niccol, a Truman Show írója készül megvalósítani, Stan Lauryssens Dalí és én című könyve alapján, Al Pacinóval a főszerepben. A könyv a szerző állítólagos életrajza, amelyben arról mesél, hogyan hamisított Dalí-műveket és hivatkozik a festő barátaival, munkatársaival folytatott beszélgetésekre, amelyekben ezek "felfedték" előtte Dalí állítólagos szexuális perverzióit és a képhamisítókkal való cinkosságát. Az alapítvány pert indított Lauryssens ellen, és kilátásba helyezte ugyanezt a kiadóval szemben is. Egyben kérte Al Pacinót: ne alacsonyítsa le magát ilyen filmmel. A színész ugyan azt nyilatkozta korábban, hogy érdekli a szerep, de addig nem ad végleges választ, amíg nem olvasta el a forgatókönyvet.

A Dalíról szóló filmeknél az is nehézséget okoz, hogy az excentrikus művész maga is sokszor állt kamera elé alkotás közben, és az ezáltal teremtett imázzsal aligha lehet versenyezni 20 évvel halála után. Eddig egy 1991-es film, a katalán Antoni Ribas Dalíja állt a legközelebb a festő szellemiségéhez. Alakítója Lorenzo Quinn, Anthony Quinn fia volt, aki maga is elismert képzőművész és szobrai le sem tagadhatják Salvador Dalí hatását.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár