2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Őseink több hullámban érkezhettek Afrikából

2009. március 27. 13:46 MTI

Több hullámban vándoroltak ki a modern ember ősei az afrikai kontinensről - erre a következtetésre jutott egy ausztriai kutatócsoport, amely eredményeit az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) jelentette meg.

Már korábban is számos tudományos feltevés született arról, hogy mikor és pontosan hogyan zajlott az a migráció, amelynek során az emberelődök benépesítették a többi kontinenst.

A Gerhard Weber paleoantropológus által vezetett Virtual Anthropology nevű kutatócsoport a korai modern ember, a Neander-völgyi és a még korábban élt Homo erectus koponyáiró készített összesen kétszáz háromdimenziós digitális modellt, majd ezeket a számítógépen ötszáz mérési pont alapján összehasonlította. A kutatók meglepetésére az derült ki, "hogy a korai modern ember koponyái sokkal inkább különböznek egymástól, mint a két korábbi emberelődéi" - mondta Gerard Weber.

Weber és kollégái ebből arra következtetnek, hogy az Afrikából származó korai modern ember egynél több populációja lehetett a mai ember őse. "Egyetlen kivándorlási hullám helyett az elmúlt százötvenezer év alatt több ilyen hullám indulhatott útjára Afrikából" - állítja Weber. Lehetséges, hogy ezek során nem csupán a Közel-Keleten át vezető utat választották, hanem a Gibraltári-szoroson is átkeltek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár