2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az év, amely szörnnyé változtatta VIII. Henriket

2009. április 20. 12:03 The Daily Telegraph

A korábban jóképű, népszerű és atletikus termetű uralkodó alig egy év alatt változott megkeseredett, durva zsarnokká - állítja egy történész, aki a VIII. Henrik koronázásának 500. évfordulója kapcsán tartott emlékév kapcsán tette közzé észrevételeit.

Suzannah Lipscomb, a Hampton Court Palace vezető kurátora szerint alig 12 hónap kellett ahhoz, hogy a korábban népszerű uralkodóról alkotott kép megváltozzon az emberekben. A kutatónő szerint felesége állítólagos árulása, egy tragikus lovasbaleset és egy vallási felkelés egyaránt szerepet játszhatott a férfi jellemének megváltozásában.

Amikor Henriket 1509-ben megkoronázták, mindenki örömmel üdvözölte: a fiatalemberben egy intelligens, tehetséges, sportos örököst láttak, akitől nagyon sokat vártak. 1536-ra azonban a férfi már elvált Aragóniai Katalintól, és Boleyn Annával élt házasságban, aki egy lánnyal ajándékozta meg őt, és három hónapos terhes volt.

Az év azonban nem kedvezett Henriknek: januárban súlyos balesetet szenvedett egy lovagi tornán, ahol az eszméletét is elvesztette, és a lábán egy régi fekélyes seb is felszakadt, amely komoly fájdalmakat okozott neki. Alig pár hét múlva, amikor első felesége temetésére mentek, Anna elvetélt, így Henrik újra elesett a férfi örökös reményétől.

Májusban került sor Anna állítólagos vérfertőző viszonyának leleplezésére, amelyet követően a nőt letartóztatták, elítélték majd kivégezték. Alig pár hónappal később Henrik egyetlen fia, az akkor 17 éves Henry Fitzroy is elhunyt. Ha pedig a családi problémahalmaz nem lett volna elég, októberben az ország északi részén 50 ezren lázadtak fel a reformáció ellen, akiket az uralkodó nem tudott legyűrni, így kénytelen volt alkut kötni velük.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár