2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lenin nem kapott új ruhát

2009. április 23. 08:01 MTI

Lenin születésnapja ma is esemény Oroszországban: a kommunisták megkoszorúzták a mauzóleumot, mások a vezér eltemetését követelve tüntettek, nyilatkozott az ügyben a cári család, a lapok pedig arról cikkeztek, hogy Lenin teste idén is átesett a szokásos karbantartáson, de új ruhát nem kapott.

Lev Ponomarjov ismert jogvédő Lenin születésének 139. évfordulója alkalmából javasolta: rendezzenek bírósági eljárást a kommunista eszme Szovjetunióban és Kelet-Európában végrehajtott gyakorlati megvalósításáról, s ott bebizonyosodik majd, hogy mind Lenin, mind Sztálin bűnös rezsimet irányított. Ezt követően lehetne dönteni a mauzóleum, illetve Lenin testének a sorsáról - vélte.

A Romanov-ház véleményét German Lukjanov, Marija Vlagyimirovna nagyhercegnő ügyvédje tolmácsolta, mely szerint eleget kell tenni a jogszabályoknak, vagyis szerinte Lenint el kell temetni.

A Kreml rakpart felőli oldalán, amely helyet a városi hatóságok az engedélyezett tüntetések számára szoktak kijelölni - szerdán mintegy húsz fő próbált transzparensekkel demonstrálni Lenin eltemetését és a Vörös téri mauzóleum bezárását követelve. Engedély híján azonban a transzparenseket tartó négy főt előállították.



A kommunista párt dumabeli frakciójának tagjai felhívták képviselőtársaikat, hogy csatlakozzanak a koszorúzási ünnepséghez. A koszorúzásra kivonuló több mint ezer ember, köztük sok fiatal és úttörő. Az oda igyekvők közül is előállították a Baloldali Front elnevezésű szervezet nyolc tagját, akik a Tverszkaja utcán - az egykori Gorkij utcán - vonultak a Vörös tér felé. Gennagyij Zjuganov, a kommunista párt vezetője a koszorúzás után újságíróknak kijelentette: a kommunisták nem engedik, hogy a világproletariátus vezérét elvigyék a Vörös térről, s aki erre kísérletet tesz, megkapja a megfelelő választ.

A lapok már napok óta arról cikkeztek, hogy Lenin idén is átesett a szokásos karbantartáson, s emiatt az utóbbi hetekben zárva volt a mauzóleum, de néhány napja újra megnyílt. Külön figyelmet keltett az az információ, hogy a vezér idén nem kapott új ruhát. A Komszomolszkaja Pravda szerdán hangsúlyozta, az aggasztó a hírek miatt - mégiscsak a közös történelemről van szó -, s megkereste Jurij Gyeniszov-Nyikolszkijt, a balzsamozásért felelős aromás és gyógynövények tudományos kutatóintézetének helyettes igazgatóját, aki elmondta: akárki akármit írt, az csak puszta kitalálás.

Leninnek valójában úgy tízévente szabnak új öltönyt svájci lüszterszövetből, de ha soron kívül szükség mutatkozna, megoldanák a problémát. Egyébként pedig a különleges balzsamozási módszernek köszönhetően a test kiváló állapotban van, s újabb száz évig is kibírja. Olga Uljanova, Lenin unokahúga elmondta: rendszeresen felkeresi a mauzóleumot, s ott minden a legnagyobb rendben van, csak hát Vlagyimir Iljicsbe mindig bele akarnak kötni.

A volt Szovjetunió területén egyébként számos más államban is megemlékeztek a vezér születésnapjáról: a kelet-ukrajnai Luhanszk megye két településén is Lenin-emlékművet avattak. Novoszvitlivka faluban Vlagyimir Iljics Lenin korábban megrongált szobrát állították helyre és avatták fel. A proletárvezér másik emlékművét Pancsekove településen leplezték le, ahol a szovjet időkben sem állt Lenin-szobor - közölte Makszim Csalenko, az Ukrán Kommunista Párt (KPU) Luhanszk megyei bizottságának titkára az UNIAN hírügynökséggel.

Mint a kommunista párttitkár elmondta, a pancsnkovói Lenin-emlékmű felállítását a helyi tanács (közgyűlés) testülete javasolta a kommunistáknak. A megfelelő szoboralak keresését még januárban elkezdték, s miután megtalálták, a felavatás előtt restaurálták - tette hozzá. A Luhanszk megyei tanács a kommunista képviselők indítványára a napokban döntést hozott arról, hogy a megye területén idén szovjet zászlók kitűzésével emlékeznek meg május 9-én a győzelem napjáról. Ez azt jelenti, hogy minden középületen az ukrán állami lobogó mellett ott lesz a sarló-kalapácsos vörös zászló.

Ugyancsak szovjet lobogóval ünnepli - kommunista kezdeményezésre - a győzelem napját a Csernyihiv megyei Priluki város, és hasonló döntés elfogadására készül a napokban Zaporizzsja megye is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár