2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Pompa és enyészet a gödöllői kastélyban

2009. május 5. 11:15 Kovács Olivér

A Gödöllői Királyi Kastély minden évben érdeklődők százezreit vonzza. Azt hihetnénk, jól ismerjük, holott az épületegyüttesnek jelenleg csupán negyede látogatható. A turisták előtt egyelőre elzárt terekben az egykori pompa és az enyészet megdöbbentő keveredése tárul a szemünk elé.

A Gödöllői Királyi Kastély belső tereinek jelenleg mindössze huszonöt százaléka látogatható, ezt szeretnénk 2010-ig jó tíz százalékkal, összesen mintegy ezernyolcszáz négyzetméterrel bővíteni – mondta el a kastély igazgatója. Révész T. Mihály hozzátette: a fejlesztés alapja az az 1,656 milliárd forint, amelyet tavaly szeptemberben ítéltek meg az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében. Ebből az összegből az egykor legendás kastélypark súlyponti részének a helyreállítása is megtörténik majd.



A látogatók jelenleg a kastély földszintjén balra tartva a kávézót, majd Erzsébet királyné földszinti szobáit elhagyva (amelyből hajdan terasz nyílott, s amelynek helyreállítása szintén ebben az évben kezdődik el), a tanácsterem túlvégében zárt ajtót találnak: ez már a Gizella-, majd rá merőlegesen a Rudolf szárny. Az ajtón túl pedig egy egészen más világ fogad.

Mind a huszadik század történései, viharai, mind az államosítást követő átépítések rajtahagyták erőteljes nyomaikat a kastély ezen részein – mondja Révész T. Mihály. Ám legalább ennyi kárt tett a belső terekben a gazdátlanság, hogy az elmúlt évtizedekben még a kötelező állagmegóvásokat sem végezték el – véli a kastélyigazgató.



A látvány valóban elszomorító: a falfestményekkel ékesített, a kutatás miatt kivésett falból vezetékek kuszasága kandikál ki, a még eredeti ajtókereteket talán csak a megszáradt festék tartja egyben. A födém itt-ott áttetszőségig korhadt, néhol komoly repedések mutatják, hogy az épület belső terei az utolsó óráikat élik. A belső falazat egy részén át lehet látni a következő helyiségbe, hiszen a padló felett méretes lyukak tátonganak.

A burkolását vesztett padlózat a kastély építésének történeti korszakait mutatja: látható, hol kezdték el az új szárnyat építeni, hiszen ott egymás mellett feszül a korábbi boltozott ív és a vasbeton födém. Van olyan helyiség, ahol az államosítást követő évek átépítései mesélnek zavaros történetekről: a falra száradt penész és némi eredeti festés mellett csempézés nyomai láthatók.

A kétemeletes Rudolf- és Gizella szárny kívülről sincs bizalomgerjesztő állapotban. Utóbbinál akad olyan kő ablakkeret, amelyet már csak a rozsdás rács tart a helyén, így le kellett zárni a látogatók elől az ilyen részeket – mutatja a kastély igazgatója. A felújítás így nem csak a műemlék megőrzése, de néhány esetben a potenciális életveszély megszüntetése miatt is sorskérdés.

A néhány hét múlva elkezdődő munkálatok keretében természetesen nem rehabilitálják a kastélyegyüttes valamennyi elemét, azonban jó alapot adnak a műemlék későbbi hasznosításához. „A felújítás szép tevékenység, azonban önmagában kevés” - véli Révész T. Mihály, aki szerint a legfontosabb, hogy valódi funkciót kapjanak az újonnan megnyíló terek, hiszen az épületcsoport továbbélése csak folyamatos és átgondolt használat mellett lehetséges.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár