2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Holokauszttúlélők videóinterjúi a CEU-ban

2009. május 6. 08:45 MTI

Holokauszttúlélők videóinterjúi láthatók csütörtöktől a budapesti Közép-Európai Egyetem (CEU) könyvtárában, a közép-kelet-európai régióban elsőként; a gyűjteményt a Soá Intézet Vizuális Történelmi Archívuma (USC Shoah Foundation Institute for Visual History and Education) bocsátja közre - közölte az egyetem.

A Steven Spielberg Oscar-díjas filmrendező által 1994-ben alapított, jelenleg a dél-kaliforniai egyetemen működő intézet 52 ezer videóra vett élettörténetet rögzített a holokauszt túlélőivel és szemtanúival 1994 és 1999 között 56 országban, 32 nyelven. Ez a maga nemében egyedülálló gyűjtemény ma a világ egyik legnagyobb digitális, vizuális történeti archívuma - áll a közleményben.

Mint írták, az intézet célja, hogy a videointerjúkból készült oktatási anyagokkal "küzdjön az előítéletek, az intolerancia és a fanatizmus ellen, illetve csökkentse az általuk okozott szenvedést". Az archívum anyaga a webes keresőrendszeren keresztül kutatók, diákok, tanárok, illetve minden érdeklődő számára elérhető.

Európában mindezidáig a berlini Freie Universität volt az egyetlen, ahol az érdeklődők hozzáférhettek az archívum teljes anyagához - írta a közleményben Szlatky Mária, a CEU könyvtárigazgatója. Az archívum különböző tudományterületeken segítheti a kutatást, valamint nagyban hozzájárulhat az alapvető emberi jogok, az eltérő vélemények és a kulturális sokszínűség tiszteletben tartásához - tolmácsolta a sajtóközlemény Kim Simon, az USC Soá Intézet megbízott ügyvezető igazgatójának véleményét. A csütörtöki megnyitón beszédet mond és prezentációt tart Szlatky Mária, Kovács András, a CEU professzora és Szőnyi Andrea, az USC Soá Intézet a Vizuális Történelemért és Oktatásért magyarországi tanácsadója.

Az archívum túlélőkkel (zsidókkal, romákkal, homoszexuálisokkal, Jehova tanúival és fajbiológiai kísérletek elszenvedőivel), a koncentrációs táborok felszabadítóival és a felszabadulást megélő szemtanúkkal, politikai foglyokkal, embermentőkkel és segítségnyújtókkal, valamint olyan emberekkel készített interjúkat tartalmaz, akik ott voltak háborús bűnösök tárgyalásain.

Az interjúk az alábbi nyelveken érhetők el: bolgár, horvát, cseh, dán, holland, angol, flamand, francia, német, görög, héber, magyar, olasz, japán, ladino, lett, litván, macedón, norvég, lengyel, portugál, cigány, román, orosz, szerb, szlovák, szlovén, spanyol, svéd, ukrán, jiddis, valamint jelnyelven. Az archívum 1349 magyar nyelvű visszaemlékezést tartalmaz, melyek közül több mint 800 Magyarországon készült. A Nemzetközi Vizuális Történelem Program keretében az interjúkból magyar nyelvű oktatási segédanyagok is készülnek.

A soá szó egyébként eredetileg csapást, veszedelmet jelent héberül, a holokauszt, azaz a vészkorszak óta a nácik által zsidók ellen elkövetett népirtást jelöli.

A CEU oldala

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár