2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kitoloncolták a náci táborőrt

2009. május 12. 09:56 MTI

Több évi jogi huzavona után hétfőn kitoloncolták John Demjanjukot, az egykori feltételezett náci táborőrt az Egyesült Államokból Németországba, ahová kedden érkezik meg.

A 89 éves ukrán születésű férfit egy mentőautó szállította el otthonából és kerekes székben tolták fel a repülőgépre, amely helyi idő szerint hétfőn este indult el az ohiói Clevelandből Münchenbe. A kitoloncolásra négy nappal azután került sor, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság elutasította Demjanjuk azon kérelmének tárgyalását, hogy egészségi állapota miatt függesszék fel a kiadatási eljárást. Demjanjuk hétfőn elbúcsúzott családjától, és két pap is meglátogatta Cleveland melletti házában. Családtagjai lepedővel takarták el a fotósok elől, amikor beemelték az őt szállító mentőautóba.

A müncheni ügyészség márciusban adott ki elfogató parancsot Demjanjuk ellen azzal a váddal, hogy a II. világháborúban náci haláltáborok őreként 29 ezer esetben bűnsegéd volt emberölésben. Az egykori autógyári munkás tagadja, hogy bűnös lenne; azt állítja, a szovjet hadsereg katonájaként 1942-ben német fogságba esett, majd 1944-ig német börtöntáborokban volt, és semmi köze a holokauszthoz.

Marvin Hier rabbi, a Los Angeles-i Simon Wiesenthal Center alapítója közölte: Demjanjuk megérdemli, hogy megbüntessék; a sobibori haláltáborban férfiakat, nőket és gyerekeket lökött be a gázkamrába, "könyörület, szánalom és bűntudat nélkül". Véleménye szerint valószínűleg ez lesz az utolsó per, amelyben valakit náci háborús bűnökért elítélnek. A feltételezett háborús bűnös fia, ifjabb John Demjanjuk közölte, hogy a kiadatás felfüggesztésére vonatkozó elutasítást akkor is megfellebbezi, ha apja már nincs az országban. Azt mondta, nincs egyetlen bizonyíték sem arra, hogy apja bárkinek ártott, nemhogy akárkit megölt volna.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár