2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy világjáró molnár fotói Szentesen

2009. május 17. 13:29

Egy kalandos életű, világlátott szentesi molnár, Nagy Iván Zoltán utazásai során készített fotóit tekinthetik meg az érdeklődők a helyi Koszta József Múzeumban.

Nagy Iván Zoltán kalandos és élményekben gazdag életutat tudhat maga mögött. A férfi 1929-ben született Koszovóban, nagyapja is molnárként dolgozott, kezdetben a Dunán egy hajómalmon inaskodott. A család később Koszovóba került, ahonnan az 1930-as évek végén tértek vissza Magyarországra.

Nagy Iván Zoltán 1942-ben a Komárom-Esztergom megyei Dadon, a Tőke malomban kezdte elsajátítani a molnárság fortélyait édesapjától. A második világháború alatt a nyilasok elhurcolták, a fogságból 1946 tavaszán tért haza. 1952-ben kötött házasságot, 1958-ban költözött Szentesre.

1963-ban Egyiptomban vállalt munkát, ahol egy malom "beőrlésében" működött közre. 1965-ben egy évet töltött Indiában, majd később Irakban is több alkalommal megfordult. Kínában is járt, ahol takarmánykeverőket helyezett üzembe.

A ma is Szentesen élő, nyolcvan esztendős, kalandos életű molnár utazásai során számos fotográfiát készített, a szentesi Koszta József Múzeum kiállítása ebből a színes anyagból nyújt ízelítőt. Az őszig látható tárlaton közel harminc nagyméretű képet láthatnak az érdeklődők.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár