2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Akropolisz Múzeum egy euróért

2009. május 21. 08:03 MTI

Mindössze egy eurót (276 forint) kell majd fizetni az Athénban újonnan megnyíló Akropolisz Múzeumba való bejutásért; a kedvezményes időszak a megnyitó utáni hét hónapig tart, de 2010. január 1. után is csak öt eurót (1380 forint) kérnek belépő gyanánt a látogatóktól.

A hírt szerdán jelentette be Antonisz Szamarasz kulturális miniszter. "Számunkra fontos, hogy a lehető legtöbben keressék fel a múzeumot" - mondta az újságíróknak a politikus. Az intézmény június 20-i megnyitójára Athén hatalmas ünnepséget tervez, amelyet világszerte sugároznak majd a televíziók. Az eseményre a görög fővárosba várják több európai állam és a Földközi-tenger térségében fekvő országok állam- és kormányfőit.

Az Akropolisz lábánál fekvő múzeum három emeletet és 25 ezer négyzetmétert foglal el. A leginkább fémből és üvegből álló épület több mint 11 éven át készült, 129 millió euróba került, s a tervező Bernard Tschumi világhírű francia-svájci építész volt. A múzeumlátogatók páratlan kilátásban gyönyörködhetnek, Athén számos látnivalója feltárul előttük.

Az egy hétig tartó, 3 millió euróba kerülő parádés ünnepségekkel a görög főváros nyomást akar gyakorolni Nagy-Britanniára, hogy a szigetország végre szolgáltassa vissza az antik Parthenón-frízeket. A görögök szerint a múzeum megnyitásával a briteknek többé nincs okuk maguknál tartani a frízdarabokat. A British Museum eddig ugyanis arra hivatkozott, hogy Athénban nincs megfelelő hely a relikviák számára.

A frízek és más kincsek a 19. század elején kerültek Angliába, amikor Lord Elgin akkori brit követ lebontatott és a szigetországba szállíttatott számos ókori kincset. A görögök már évtizedek óta követelik vissza emlékeiket.

Tavaly egyébként egy példa nélkül álló művelet keretében szállították át szobrok és frízek százait az Akropolisz régi múzeumából az új épületbe.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár