2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Életre kel Don Quijote alföldi ellenfele

2009. május 22. 09:36 MTI

Elkezdődött a Dél-Alföld egyik legismertebb szélmalma, a vásárhelyi Papi-féle malom felújítása; a várhatóan június végére befejeződő munkálatok során megemelték a műemlék épület 15-20 tonnás tetőszerkezetét is.

A népi műemlék felújítására a hódmezővásárhelyi Tornyai-múzeum 3,2 millió forintos támogatást nyert a kulturális tárca pályázatán - mondta Nagy Imre, a közgyűjtemény igazgatója a helyszínen tartott csütörtöki sajtótájékoztatón. Ozsváth Gábor néprajzkutató felidézte, hogy Vásárhely környékén egykor csaknem negyven szélmalom működött. Mára csupán három maradt meg, ezek közül a legjobb belső állapotú a Papi-féle szélmalom.

A malmokban egyszerre egy család csak annyi gabonát őröltetett meg, amennyire egy, legfeljebb kéthónapnyi kenyérsütéshez szüksége volt, hiszen az élelmet gabona formájában biztonságosabb volt tárolni - tette hozzá a rekonstrukciót irányító szakember.



A május elején elkezdődött felújítás során kicserélik a vitorlatengely hatalmas tartógerendáit, a mechanikai szerkezet elkorhadt darabjait, kiszellőztetik a belső tapasztott falat, s elkészül a malom új, csaknem húszméteres átmérőjű vitorlája is. Mivel a felújítás a tartóelemeket is érinti, a munkához néhány centiméterre meg kellett emelni az épület tetőszerkezetét is. Műemlék épületről van szó, így a cserére szoruló elemeket, például az Erdélyből hozatott tölgyfából faragott hatalmas gerendákat közelítőleg azzal a technológiával készítik el, amelyet száz-százötven éve is használtak - közölte a néprajzkutató.

A Papi-féle szélmalom Hódmezővásárhely főteréről tizenkét kilométerre található. A patinás műemlék 1856-ban épült. A Papi család egészen az 1940-es évekig működtette a malmot. A kis dombra épült, csonka kúp alakú építmény külső átmérője csaknem tíz méter, az épület teljes magassága pedig tizenhárom méter.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár