2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

DNS-vizsgálattal keresik Tutanhamon szüleit

2009. június 3. 08:23 MTI

Az egyiptomi kutatók DNS-vizsgálatokkal próbálják kideríteni, hogy kik voltak Tutanhamon valódi szülei - jelentette be Záhi Havvász, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetője.

Mindmáig titok övezi, hogy valójában kik voltak az ifjú uralkodó felmenői, ahogy találgatások tárgya Tutanhamon rejtélyes halála is. "Mindmáig nem tudjuk, hogy ki lehetett az apja - Ehnaton (IV. Amenhotep), vagy III. Amenhotep" - jelentette ki Záhi Havvász. Mint Egyiptom "főrégésze" elmondta, a genetikai vizsgálatokat a Kairói Egyetem orvosi karának szakemberei végzik majd. A tervek szerint Tutanhamon múmiáját röntgenvizsgálatnak is alávetik, s megpróbálják rekonstruálni a lehetséges felmenők arcvonásait. A vizsgálatok nagy részét a Királyok Völgyében végzik el, ahol mumifikálták az uralkodót.

Az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács korábban ellenezte a múmiák genetikai vizsgálatára tett kísérleteket, mivel azt "külföldiek" hajtották volna végre, s a teszteket olyan laboratóriumokban végezték volna, amelyek "nem szakosodtak a múmiákra" - emelte ki Záhi Havvász, hozzátéve, hogy a genetikai vizsgálatok eredményeit februárban teszik közre.

Tutanhamon, a XVIII. dinasztia 12. fáraója i.e. 1333 és 1324 között uralkodott a Nílus-menti birodalomban. Nyolc-kilenc éves korában került a trónra Tutanhaton néven. Uralkodásának második évében, a megváltozott belpolitikai helyzetben, az úgynevezett Amarna-kor végét jelző gesztussal nevét Tutanhamonra változtatta, udvara pedig Ahet-Aton (El-Amarna) városából visszaköltözött Thébába. Uralkodásának kevés további eseménye ismert, fiatal kora miatt tényleges hatalma nem volt. Építményeit az utódok kisajátították, neve kimaradt a későbbi királylistákból. A Királyok Völgyében épült sírját (KV62), amely elkerülte az utódok és a sírrablók figyelmét, Howard Carter angol régész Lord Carnarvon támogatásával 1922. november 4-én fedezte fel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár