2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az orosz cári család további tagjait rehabilitálták

2009. június 9. 15:13 MTI

Az orosz legfőbb ügyészség hétfőn kihirdetett döntésével rehabilitálta az orosz cári család több tagját, a bolsevik hatalomátvétel utáni időszak áldozatait.

Marija Gridnyeva, az ügyészség szóvivője elmondta: a levéltári kutatások alapján megállapítást nyert, hogy Mihail (Mihály)nagyherceg, II. Miklós cár öccse, valamint a cári család további tagjai, köztük Jelizaveta, a cár feleségének testvére megtorlás áldozata lett: őrizetbe vették, száműzték, a Cseka (az államvédelmi szerv) felügyelete alatt tartották őket társadalmi és osztályismérvek alapján, anélkül, hogy bármilyen bűntettet követtek volna el.

Mihail nagyherceg II. Miklós lemondása után egyetlen napig "cár" is volt. Az ügyészségi döntés kihirdetésekor elhangzottak szerint őt Permbe száműzték, s ott 1918 nyarán agyonlőtték. A nagyherceg sorsát mindeddig homály fedte, csak annyit lehetett tudni, hogy 1918-ban nyomtalanul eltűnt. Jelizavetát a Romanov család négy férfi tagjával és több kísérővel az urali Jekatyerinburgba, majd Alapajevszkbe szállították; ott börtönben tartották, s a rehabilitálást kérő kereset szerint 1918 júliusában élve egy aknába dobták őket.

A keresetet a magát a cári család fejének tekintő Marija nagyhercegnő nyújtotta be, aki már II. Miklós és a szűkebb családtagok rehabilitálását is elérte hosszas huzavona után. Az orosz bíróságok hosszú ideig vonakodtak politikai bűntettnek minősíteni a cár és családtagjai, valamint kíséretük meggyilkolását. "A nevezettek a cári család tagjai voltak, s önmagában ez a tény elegendő alap volt a bolsevikok számára, hogy kioltsák életüket" - mondta German Lukjanov, a Romanov család ügyvédje.

A cári család - amint már II. Miklós és a szűkebb családi kör tavaly októberi rehabilitálásakor is - jelezte: nincs szándékában anyagi követeléseket támasztani. Lukjanov történelminek minősítette a döntést, s rámutatott: az ügyészség döntése fontos mérföldkő a történelmi igazságosság helyreállításának folyamatában. Az ortodox egyház a társadalom szempontjából fontosnak minősítette a rehabilitálást, s annak a nézetének adott hangot, hogy a cári család tagjainak rehabilitálása után itt az ideje újra bejegyezni neveiket a történelmi emlékezetbe.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár