2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Befejeződhet a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély felújítása

2009. június 16. 13:20 MTI

Befejeződhet a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély főszárnyának felújítása, miután az első fordulóban 680 millió forint támogatást nyert a Közép-dunántúli Regionális Operatív Program pályázatán a kastélyt működtető és a programokat szervező alapítvány.

Az összegből befejeződhet a kastély főszárnyának felújítása - mondta el a rekonstrukciós munkálatokat koordináló Károlyi-leszármazott. A pályázat már túljutott az első fordulón, s amennyiben júliusban sor kerül a második fordulóra és az összeget véglegesen megkapja az alapítvány, a szerződés megkötése után, ősszel megkezdődhetnek a kivitelezési munkák - tette hozzá Károlyi György.

A támogatás felhasználásával az U alakú kastélyépület közepén emelkedő, az elliptikus kupolás könyvtárteremnek helyet adó főszárny belső felújítását végzik el, továbbá a hátsó homlokzatot, a bejárati kapukat, s a kastély környezetét hozzák rendbe. Az épületrészben történelmi díszlakosztályokat alakítanak ki, valamint kastély-és családtörténeti kiállítást nyitnak. Nagy reprezentációs terek kialakításával lehetővé válik a nagyobb rendezvények megtartása is - tájékoztatott a történelmi család mintegy két évtizede Párizsból hazatért leszármazottja.

Az 1844-ben barokk stílusban emelt, majd később Heinrich Koch bécsi építész és a művezetéssel kapcsolatos tervezésbe bekapcsolódó Ybl Miklós tervei alapján neoklasszicista stílusban átalakított rezidencia felújítását 1991 óta végzi az állam, majd a Károlyi György által 1994-ben létrehozott Károlyi József Alapítvány és a 2001 óta vagyonkezelőként működő fejlesztő és üzemeltető részvénytársaság.

Az államosítást követően üdülőként, majd görög gyerekek menekültotthonaként, illetve nevelőotthonként működő, az 1980-as évektől üresen álló, lepusztult épületegyüttes helyreállítására eddig összességében mintegy ötmilliárd forintot költöttek. Egy részét hitelből, mintegy negyedét vissza nem térítendő állami támogatásokból, a többit a Károlyi család személyes tőkéjéből finanszírozták. A rekonstrukció során rendbe hozták a kápolnát, felújították az U alakú kastélyépület két oldalszárnyát. 22 szobás szállodát, valamint éttermet, konyhát alakítottak ki, rendezték a 40 hektáros védett parkot, s eredeti pompájában fogadja a látogatókat a szökőkutas díszudvar.

Helyet kapott a kastélyban Fejtő Ferenc, a tavaly Párizsban 99 évesen elhunyt történész, újságíró könyvgyűjteménye. A kulturturizmus jegyében évente több kiállításnak, konferenciának, szimpóziumnak ad otthont az épületegyüttes, amely Európai Kulturális Találkozó Központként is működik.

A fehérvárcsurgói kastélyt magába foglaló birtokot 1853-ban vásárolta meg a Károlyi család. Gróf Károlyi György 1877-ben bekövetkezett halála után Csurgót a másodszülött fiú, Viktor örökölte, korai halála után pedig a kastély tulajdonosa idősebbik testvére, Károlyi Gyula lett. Az ő idősebbik fia volt Károlyi Mihály, a fiatalabbik pedig Károlyi József, aki a jelenlegi vagyonkezelő, Károlyi György nagyapja volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár