2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Walter Ulbricht már 1953-ban falat akart Berlinben

2009. június 17. 12:32 MTI

Az NDK egykori kommunista vezetője, Walter Ulbricht már 1953-ban el akarta választani egymástól Berlin keleti és nyugati felét és az 1961-ben létrehozott, hírhedt berlini fal korai tervének csak egy "megkésett" változata volt - erről beszélt hosszú ideje végzett kutatásai alapján egy keddi lapinterjúban Jörn Schrütrumpf berlini történész, aki szerint az akkori keletnémet állampárt, az NSZEP vezetője a falat már nyolc évvel korábbra, 1953 elejére tervezte.

Schütrumpf szerint akkor még a falnak nem arról a formájáról volt szó, amely 1961-ben létrejött, de Ulbricht már annak idején azt vallotta, hogy Nyugat-Berlint mindenképp körül kell zárni. Kijelentette, hogy az erre vonatkozó dokumentumok Walter Ulbricht "hagyatékából" kerültek elő.

A Der Tagesspiegelnek nyilatkozva mindezt egy másik történész, a berlini kortörténeti intézet külső munkatársa is megerősítette, aki évek óta a fal történetét kutatja. Manfred Wilke azt hangoztatta: a
maga részéről nem ismer ugyan konkrét terveket arra, hogy Ulbricht már 1953-ra tervezte a falat, de az ezzel kapcsolatos megfontolásokat nagyon is valószínűnek tartja. Wilke emlékeztetett arra, hogy 1952-ben Sztálin parancsára a belnémet határokat megerősítették. A főváros akkoriban - négyhatalmi státusa miatt - kivételt jelentett a sztálini rendelet érvénye alól, ezzel azonban egyfajta "lyuk" támadt a határvédelemben. Ebből kiindulva Walter Ulbricht már 1952-ben több javaslatot tett az akkori szovjet elvtársaknak Berlin keleti és nyugati szektora közötti határok ellenőrzésének megerősítésére.

Alátámasztotta mindezt egy harmadik történész, a német-szovjet, illetve német-orosz kapcsolatok szakértőjének számító Gerhard Wettig is. Wettig szerint Ulbricht valójában már 1952-ben javasolta
Sztálinnak Nyugat-Berlin "lezárását". A történész utalt arra, hogy ezt bizonyító szovjet dokumentumokat maga is látott. Szavai szerint Ulbricht 1952-ben kétszer is indítványozta Sztálinnak a berlini "határzárat", javaslatai azonban a szovjet diktátor haláláig megválaszolatlanul maradtak, utóda, Hruscsov pedig - egészen 1961-ig - elutasította azokat. Nyikita Hruscsov 1961-ben egy ízben még elvetette az Ulbricht által javasolt falat, június végén azonban másképp döntött.

Ezt követően 1961. augusztus 13-án éjszaka kezdődött meg az összesen 155 kilométeres hosszúságú beton- és szögesdrót fal felépítése.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár