2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A pápa szerint is Rómában lehet eltemetve Szent Pál

2009. június 29. 09:22 MTI

Egy részleges tudományos kutatás eredményei arra engednek következtetni, hogy valóban Szent Pál apostol földi maradványait tartalmazza az a római szarkofág, amelyet még soha nem nyitottak fel, de amely a keresztény hagyomány szerint az apostol sírja.

Ezt XVI. Benedek pápa jelentette be vasárnap a Falakon kívüli Szent Pál-bazilikában, amikor a vesperást végezte, bezárva a Szent Pál-év ünnepségeit.

"Egy apró nyíláson keresztül egy különleges szondát juttattak be a szarkofágba",
amelynek segítségével apró csontdarabokat hoztak ki belőle. Ennek radiokarbon (C-14) kormeghatározásos vizsgálata kimutatta, hogy az az ember, akit itt eltemettek, az 1. és a 2. század között élt - mondta a pápa. "Ez megerősíteni látszik azt az egyöntetű és soha nem vitatott hagyományt, hogy Pál apostol földi maradványairól van szó" - szögezte le XVI. Benedek.

A szonda segítségével a sírból egy értékes, arannyal átszőtt bíbor színű lenvászon és egy lenszálakkal szőtt kékszínű szövet maradványai is előkerültek. Andrea Cordero Lanza dui Montezemolo, a bazilika plébánosa egy pénteki sajtóértekezleten jelezte, a pápa nem zárta ki, hogy "egy napon utasítást ad a szarkofág beható vizsgálatára". Ez azonban nem lesz könnyű feladat, tekintettel arra, hogy a szarkofág éppen a főoltár alatt helyezkedik el. Az i.sz. 67-ben Rómában lefejezett Pál apostol sírjának autentikusságához "nem fér semmilyen kétség" - jelentette ki a prelátus.

A vatikáni régészek ezzel párhuzamosan a Róma alatti katakombák lézeres szkennelése során felfedezték Szent Pál legrégibb képi ábrázolását is, amelyet az i.sz. 4. században készíthettek. Az Osservatore Romano vasárnapi számában bemutatott kép vörös háttér előtt egy fekete szakállú férfit ábrázol: az ikon a szakértők szerint az apostol kultuszának egyik legkorábbi bizonyítéka lehet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár