2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A középkori lovagok kegyetlen élete és halála

2009. július 1. 12:41 The Daily Telegraph

Egy 620 éve eltemetett férfi maradványait fedeztek fel a régészek a stirlingi kastély padlózata alatt: a csontok alapján a középkori lovagok élete igencsak megterhelő és kegyetlen lehetett.

A régészek szerint Robert Morley, egy 1388-as tornán elhunyt lovag maradványait fedezték fel a kápolna padlózata alatt. A lovagot a kastély királyi lakhelyéhez közeli kápolnába temették el, és egészen 1997-ig nyugodott ott, amikor 11 társával együtt kiásták a padlózat alól. A csontvázat azonban csak most, a legfejlettebb lézeres szkennelési vizsgálatokkal vették szemügyre tüzetesebben, és ennek során derült ki az is, hogy több a férfi fogát is elvesztette a küzdelmek során, vagy amikor leeshetett egy lóról.

A dátumot a csontok radiokarbonos vizsgálata is megerősítette, míg a részletesebb vizsgálatok szerint a lovag a 20-as évei közepén halhatott meg, míg testfelépítésére nézve egy nagyon izmos férfi lehetett, aki korábban nagyon sok és komoly sérülést szenvedhetett. Így például túlélte, hogy egy nyílhegy fúródott a mellkasába, míg a koponyáján talált forradások arra utalnak, hogy többször és súlyosan csaphatták fejbe egy fejszével. Végül egy kard hatolt be a koponyájába az orrán és állkapcsán keresztül: a szakértők szerint a lovag ekkor már a földön fekhetett, és felülről mérhették rá a halálos csapást.

A Historic Scotland megbízásából ásatásokat folytató Kirkdale Archeology vezetője, Gordon Ewart szerint a vizsgálatok során több meglepetés is érte őket. Először ugyanis azt hitték, hogy a lovag a nyílvesszőbe halt bele, ám mostanra biztos, hogy azt túlélhette, és a későbbi halálos csapás végzett vele. A kutatók a további vizsgálatok során Morley fogait veszik górcső alá, amelyekből kiderülhet, hogy a lovag honnan származott - ezt a fogakban lerakódott oxigénizotópok alapján állapítják meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár