2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Orosz tiltakozás a Sztálint és Hitlert egyenlősítő határozat ellen

2009. július 7. 16:15 MTI

Az orosz parlament két háza közös nyilatkozatban tiltakozott kedden az ellen, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet (EBESZ) parlamenti közgyűlése egyenlőségjelet tett a náci Németországnak és a Szovjetuniónak a II. világháború kirobbanásában játszott szerepe közé.

Az orosz parlament nyilatkozata szerint az EBESZ határozatával "szándékosan megsértette annak a több millió szovjet katonának az emlékét, aki életét áldozta azért, hogy Európa megszabaduljon a fasiszta igától". Pénteken a 385 fős EBESZ-közgyűlésből mindössze nyolcan szavaztak a határozat ellen, és a képviselők több mint fele támogatta azt. Az orosz küldöttek hevesen ellenezték, és elfogadása után elhagyták a termet.

A határozat szerint "a 20. században az európai országok két nagy totalitárius rendszert ismertek, a nácizmust és a sztálinizmust, amelyek népirtásokat, az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok megsértését, háborús bűnöket és emberiesség elleni bűntetteket követtek el". Az EBESZ "megerősíti, hogy ellenez minden totalitárius rendszert, bármilyen legyen is az ideológiai alapja" - áll a szövegben.

A határozat, amely lényegében nem kötelező érvényű politikai nyilatkozat, szorgalmazza, hogy augusztus 23. legyen a sztálinizmus és a nácizmus áldozatainak emléknapja. 1939-ben ezen a napon írta alá a Szovjetunió és a náci Németország a meg nem támadási szerződést, vagyis a Molotov-Ribbentrop paktumot. Nem sokkal később - Lengyelország német lerohanásával - megkezdődött a II. világháború.

Vilija Aleknaite-Abramikiene litván képviselő, aki részt vett a határozat szövegének kidolgozásában, üdvözölte a döntést: "A határozat elfogadása azt jelenti, hogy 56 ország szövetsége elítélte a sztálinizmust, ami kulcsfontosságú" - mondta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár