2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rejtélyes pince az elbontott sekrestye alatt

2009. július 10. 08:30 Kovács Olivér

Két Árpád-kori templom maradványa, egy földvár – ugyancsak bőséges történelmi környezetben éli mindennapjait Abaújvár háromszáz lakosa. A szebb napokat látott településen nemrég egy titokzatos pincét tártak fel egy csaknem háromszáz éve elbontott sekrestye alatt.

„1730-ban bontották el a sekrestyét, amelynek az elfalazott ajtaja még ma is látható a templomunk szentélyének bal oldalán” - mondta el a műemlékem.hu-nak az abaújvári református gyülekezet lelkésze. „Ennek helyén a templomkertben 1997-ben már végeztek előzetes feltárásokat, amelynek során falmaradványokat találtak, most azonban lehetőségünk nyílt arra, hogy alaposan feltárjuk a területet” - tette hozzá Tóth István.

A mostani feltárás eredménye egy egykor boltozatos pince, vagy altemplom, amely a jelenlegi, 1400-as években épült templom előzményének, egy Árpád-kori templomnak a részlete lehet. Az mindenesetre biztos, hogy a két építkezés közt feltölthették a területet, hiszen a most feltárt falakon egy apró ablaknyílásra is rábukkantak.



Az újabb épületmaradvány Abaújvár középkori virágzását tanúsítja, hiszen kevés település dicsekedhetett a 15. század előtt két templommal is. A vármegyének is nevet adó, ma már aprócska faluban azonban volt egy másik Árpád-korban épült templom is, a jelenleg állótól alig néhány száz méterre légvonalban az egykori földvár területén. Az ottani, esperesi templomnak a maradványait 1974-ben tárták fel, azonban a hatalmas földvárat a mai napig nem kutatták át tüzetesen.

Így az erődítmény sorsát is jobbára csak az írott forrásokból ismerjük: Aba Sámuel építtette, évszázadokon át jelentős támaszpontnak számított a vidéken. Amikor Perényi Péter 1395-ben megkapta a települést Zsigmond királytól, a tervei közt szerepelt a vár kőfalakkal való megerősítése, azonban erre nem került sor. A későbbiekben Mátyás király 1461-ben, majd Ferdinánd 1556-ban romboltatta le a földvárat, s ezeknek a támadásoknak eshetett áldozatul az esperesi templom is.

Abaújváron igyekeznek megmutatni a nagyvilágnak mindazt, ami az évszázadok viharaiban megmaradt. Ezért július 18-án megrendezik a település első Várfesztiválját a földvár fennsíkján. A látogatókat a többi között főzőverseny, tánccsoportok és kézműves foglalkoztatások szórakoztatják majd, összecsapnak a kóbor lovagok, s némi boszorkányégetést is ígérnek szombat délutáni kikapcsolódásként.

Még több kép a műemlékem.hu galériájában

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár