2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újjáépítenék a földig rombolt kúriát

2009. július 13. 11:29 Kovács Olivér

Ugyan a Simaságon nemrég lebontott barokk kúriát, vagy ahogyan a helybéliek nevezték, a púpos kastélyt megmenteni már nem lehet, a polgármester meglepő ötlettel állt elő: újjáépítenék a nemrég lerombolt falakat.

„Mivel végigfotóztam a bontást, teljes dokumentációnk van arról, milyen volt a kúria szerkezete, így rekonstruálható volna az épület” - számolt be elsőként a műemlékem.hu-nak tervéről Molnár László. A vas megyei település polgármestere hozzátette: jelenleg éppen a törmeléket takarítják el a helyszínről, a kőanyagot azonban, például a kapuzatokat gondosan félreteszik, hogy később felhasználhatóak legyenek.

Mint arról korábban beszámoltunk, az értékes, azonban országos és helyi védelmet nem élvező kúriát azért bontották le, mert életveszélyessé vált. A statikus szakvéleménye szerint ugyan még menthető lett volna az épület, azonban a nagy költségek miatt a polgármester a bontás mellett döntött, mivel nem volt tisztában a kúria építészettörténeti, műemléki értékével. „Miután a műemlékem.hu beszámolt a bontásról, megkeresett a sajtó és azzal is megvádoltak, hogy egy áruházláncnak akarjuk eladni a telket, azért bontottuk le a kúriát” - panaszolta a polgármester. „Szeretném leszögezni, hogy a terület önkormányzati kézben marad, szó sincs semmilyen bevásárlóközpont építéséről”.

Molnár László elmondta: mivel a korábbi tervek szerint is a lebontott kúriához hasonló méretű, tömegű épületet képzeltek el az üressé vált telekre, ezért akár a kúria újraépítésére is sor kerülhet. Jelenleg vállalkozókkal, tervezőirodákkal tárgyalnak, igyekeznek funkciót találni a leendő épületnek, és pályázati forrást keresnek a megvalósításhoz.

„Akármi épül Simaságon, az már nem az eredeti kúria lesz” - figyelmeztetett a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Nyugat-dunántúli Irodájának vezetője. Figler András hozzátette: csak a pontos tervek ismeretében lehet megítélni majd, hogy mennyire életképes a polgármester ötlete.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár