2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felújították az első Holdraszállás felvételeit

2009. július 17. 09:50

Minden korábbinál részletesebbek és tisztábbak lettek azok a felvételek, amelyeken az első Holdraszállást nézhetjük végig. A NASA az űrmisszió 40 éves évfordulóján állt elő a szabadon letölthető és felhasználható filmekkel.

A filmek digitális felújítására specializálódott hollywoodi Lowry Digital nevű vállalatnak sikerült megmenteni azokat a jeleneteket, amelyeket már örökre elveszettnek hittek: a Neil Armstrong és Buzz Aldrin holdsétáját megörökítő három és fél órás felvétel legfontosabb képsorait sikerült új életre kelteni. Az újrakeveréshez felhasználták azokat a nemrég megtalált tekercseket is, amelyeket korábban elveszettnek hittek.



A NASA oldalán több formátumban is letölthetővé tett filmrészleteken az 1969-es misszió 15 kulcsjelenetét nézhetjük végig: a tervek szerint augusztusra az Apollo-11 küldetésének összes felvétele elérhető lesz majd a honlapon. Armstrong 1969. július 20-án írt történelmet a Hold felszínén tett lépéseivel. Az Apollo-11 küldetésének felvételei a bonyolult közvetítési technikák és a műszaki fejlettség akkori foka miatt rossz minőségűek voltak. A történelmi pillanatok ennek ellenére világszerte több millió nézőt vonzottak, a televíziózás addigi történetének legnézettebb bejelentkezése volt.

A filmekkel lassan teljessé vélik az emlékezés: az űrutazást egyébként egy nemrég indított interaktív oldalon is figyelemmel kísérhetjük, amelyről egyébként 1969-ben majdnem lemaradtunk.

Az űrmisszió filmanyaga

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár