2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Így született újjá Mária Terézia

2009. július 22. 12:06 Kovács Olivér

Fél év alatt született újjá Mária Terézia egész alakos portréja, amelyet hamarosan a nagyközönség is megtekinthet a gödöllői kastélyban. A gigantikus méretű festmény két restaurátor művész munkájának köszönhetően nyerte vissza pompáját.

„Fél évig dolgoztunk a festményen, mostanra lassan a végére érünk a munkának” - mondta el a műemlékem.hu-nak Jeszeniczky Ildikó, a Szépművészeti Múzeum restaurátor-művésze. Hozzátette: a kép sok átfestéssel, a javítások miatt élvezhetetlen részletekkel és háttérrel került a műhelybe még a tél folyamán.



A festmény, amely utólag a „Mária Terézia magyar ruhában” címet kapta, 1742-43-ban született, az alkotója egy ismeretlen pozsonyi festő. A művésznek nem állt modellt a császárnő-királynő, egy másik festményről mintázta az alakot. A fiatal Mária Terézia vonásai ezzel együtt hitelesnek tekinthetők az alkotáson, amely rendkívül részletgazdag, s így az alkotó tehetségét dicséri. A festményt tavaly vásárolta meg a Gödöllői Királyi kastély. „Kifejezetten érzékeny az eredeti festő ecsetkezelése, a háttér kidolgozása pedig művészi fantáziáról tanúskodik” - jelentette ki Perjés Edit festmény restaurátor-művész.



A festményt augusztus 8-án mutatják be a nagyközönségben a gödöllői kastélyban. A kép Mária Terézia egykori hálószobájában kap majd helyet, amelyet Grassalkovich Antal kifejezetten a császárnő-királynő 1751-es gödöllői látogatása alkalmából építtetett. A festmény bemutatásának hétvégéjén előadást rendeznek a barokk színházban, amelyen megidézik a portré restaurálásának történetét.

Képgaléria a restaurálás fázisairól a műemlékem.hu cikkében

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár