2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Visszatemethetik a templom falait Pécs szívében

2009. július 22. 11:14 Kovács Olivér

Még nem készült el az a terv, amelynek alapján a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal dönthetne arról, hogy mi legyen a pécsi Széchenyi tér rekonstrukciója során előkerült Árpád-kori templom romjainak a sorsa. A falak mellett egy csontkamrát is találtak.

„A tervezők most dolgoznak azon, hogyan lehet a közmű fektetéseket a falak legkevesebb sérülésével megoldani. Csütörtökön lesz terv, addig minden csak találgatás volna” - mondta el a műemlékem.hu-nak a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal dél-dunántúli irodavezetője. Lázár Gabriella hozzátette: falak bemutatásáról eddig nem volt szó a területen.



A pécsi Szent Bertalan templomról már jó ideje tudott a régész szakma, hiszen a szentélyét is megtalálták már korábban. Most a tér rekonstrukciós munkálatai közben, a megelőző feltárás keretében akadtak rá a térszint alatt lévő falaira, valamint egy csontkamrára is. A Szent Bertalan templomot az Árpád-korban kezdték építeni és a bővítésekkel a 15. században már háromhajós plébániatemplommá vált. A 16. század második felében a köveiből építették fel a tér azóta is meghatározó épületét, Gázi Kászim pasa dzsámiját.

„Meggondolandó, hogy a most feltárt falakat be lehetne-e illeszteni a Széchenyi tér felújításába” - mondta Lázár Gabriella, hozzátéve: általában is igaz, hogy az előkerülő falak, objektumok bemutatása csak nagyon gondos mérlegelés, gazdasági számítások után lehetséges.

Képgaléria a csontkamráról Ács Zsófia fotóival a műemlékem.hu cikkében

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár