2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tömegsírba dobták a középkori hódítókat

2009. július 23. 09:21 Times Online

Félszáz embert temettek abba a tömegsírba, amelyet az angol régészek Dorsetben, a 2012-es olimpia előkészítő munkálatai során fedeztek fel.

A nemrég felfedezett 51, valószínűleg viking férfit karddal, vagy fejszékkel - az esetek nagy részében több csapással - fejezték le, mielőtt a gödörbe dobták volna őket, a fejeket pedig a sír másik felébe tornyozták. A radiokarbonos kormeghatározás szerint 890 és 1034 között végezhettek velük. A tömegsírt a régészek Dorchester és Weymouth között, az olimpiához kapcsolódó útépítési munkálatok során találták meg: a szakemberek az A354-es út kibővítésekor végeztek előzetes kutatásokat.



A felfedezés még a tapasztalt régészeket is meglepte, hiszen hasonló tömegsírt eddig legfeljebb Irakban vagy Boszniában láttak. Emellett az is érdekes, hogy semmilyen sírmellékletet, azaz fegyvert, vagy ékszert, illetve ruhadarabot nem találtak. A szakemberek szerint ez arra utalhat, hogy meztelenek lehettek, amikor kivégezték, majd a gödörbe dobták őket.



A források alapján egyelőre annyit tudunk, hogy a viking fosztogatók Portlandben szállhattak partra, így lehetséges, hogy egy kisebb csoportjukat elfogták és kivégezték. A kutatók most a csontvázakat, illetve azok fogait vetik alá izotópos elemzésnek, hogy megtudják: Skandináviából érkezett vikingekkel, vagy épp északon letelepedett és fosztogatásból élő kortársaik maradványaival van-e dolguk.

Még több kép az Oxford Archaeology oldalán

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár