2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újravívták a szőregi csatát

2009. augusztus 3. 14:30 MTI

Újravívták vasárnap a szőregi csatát - bár kevesebben mint az "elsőt", és az eredeti helyszíntől néhány kilométerrel odébb, de ugyanolyan "végeredménnyel".

Öt országból érkezett mintegy kétszáz hagyományőrző lovas, gyalogos és tüzér százhatvan év után elevenítette fel a küzdelmet. A X. Nemzetközi Huszár és Hagyományőrző Találkozó záróeseményeként megrendezett összecsapás - ahogy annak idején is - a lovas felderítők portyáival kezdődött, majd a valósághű tüzérségi küzdelem következett.

A magyar és a császári csapatok tucatnyi ágyút vonultattak föl, köztük egy hatalmas tarackot is, és bevetették a 19. században félelmetes hírű röppentyűket is, mellyel sistergő, szikrázó lövedékeket tudtak az ellenség felé röpíteni. Arról, hogy a vaktöltényeket használó ágyúk tüze valósághű legyen, a szervezők a csatatérre telepített pirotechnikával és becsapódás-imitációval gondoskodtak.

A tüzérségi párbajt a lovasok majd a gyalogosok összecsapása követte, és ahogy 1849-ben, úgy százhatvan évvel később is a magyar seregek oldalán szálltak hadba a lengyel és az olasz légió egységei. Bár a magyar honvédek bátran küzdöttek, a történelmen nem változtathattak, a csata a császári csapatok győzelmével, a magyar seregek visszavonulásával fejeződött be.

1849. augusztus 5-én Szőregnél a magyar seregek Dembiński lengyel tábornok vezérlete alatt vereséget szenvedtek a Haynau vezette császári-királyi csapatoktól. A vereség a viszonylag kis veszteségek - ötszázan vesztették életüket és négyszázan estek fogságba - ellenére is súlyos volt, mert a csapatok harcrendje és morálja is megbomlott a csata és az azt követő visszavonulás során.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár