2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A tenger fenyegeti a kőkori brit falut

2009. augusztus 5. 10:58 BBC News

Az Orkney-szigeteken található Skara Bae Európa egyik legjobb állapotban megmaradt, és gondosan feltárt kőkori települése. Az egykori romok azonban alig pár méterre vannak a tengertől, így azokat a klímaváltozások miatt emelkedő vízszint mellett a part menti erózió is komoly veszélybe sodorhatja.

A szakértők legújabb becslései szerint csak Skóciában nagyjából 10 ezer történelmi helyszínt veszélyeztet a pusztulás: azok nagy részénél ez komoly probléma, hiszen sem feltárva nincsenek, sem megvédésükre nem születtek tervek.

Komoly veszély fenyegeti az egyik turistaszenzációt, a neolitikus mindennapokat felelevenítő Skara Bae-t is, ahol az egykori épületek maradványai viszonylag épen vészelték át az elmúlt évezredeket. A település elnéptelenedése után a romokat belepte a föld és benőtte a fű - ez a két tényező pedig minden örökségvédelmi előírásnál jobb védelmet nyújtott.

Azzal ugyanis, hogy a maradványokat feltárták, egyben ki is tették az időjárási viszontagságoknak, mintegy előkészítve azok pusztulását. A régészek emellett próbálják megóvni a település maradványait a part menti eróziótól is, ami az elmúlt évszázadokban az egykori épületek nagy részé tmár úgyis eltüntethette.

Bár a Historic Scotland örökségvédő szervezet egy négy méter magas fallal próbálja elejét venni a pusztulásnak, a szervezet helyi szakérője, Stephen Watt szerint ez édeskevés. A viharok ugyanis komoly károkat okoznak az építményben, ahogy a tenger is sokszor alámossa a építményt. A szervezet ezért most a környező partokat vizsgálva arra a kérdésre szeretne választ kapni, hogy hol a legerősebb az erózió, és az milyen mértékben fenyegeti a romokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár