2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fáklyával az egri vár kazamatáiban

2009. augusztus 10. 18:06 MTI

Fáklyás túrákat rendez az egri vár híres, Gárdonyi művéből is ismert kazamatarendszerében a műemléket üzemeltető Dobó István Vármúzeum - tájékoztatott a múzeum helyettes vezetője.

Augusztusban, csütörtöktől szombatig naponta este nyolckor és kilenckor indulnak a földalatti folyosórendszert bebarangoló kirándulások - közölte Széchenyi Orsolya.

A föld alatti erődrendszer bejáratánál, a Setét-kapuban Bornemissza Gergely tüzes kerekének rekonstruált mása fogadja a látogatókat, amely hang- és füstelemekkel idézi egykori működését. A földszinti ágyúteremben elsütik a Zay Ferenc várkapitány által 1550-ben öntött ágyú másolatát. Az aknafigyelő folyosóban pedig a hallható a török aknászok csákányozása, ahogyan a falak alá próbálják beásni a robbanószerkezeteiket.

Ezek ellenszereként helyezték ki a várvédők a száraz borsóval felszórt dobot és üstöt. Ugyanis a borsó a csákányozás hatására remegni kezd a dobon, illetve az üstben hullámzik a víz, ezzel jelezve az aknatámadás veszélyét. Utóbbi eszközök rekonstruált változatai szintén láthatóak a kazamatában. Ezen kívül a látogatókat végigvezetik a kazamatákban található kőtáron is, ugyanakkor a hosszú földalatti folyosók megtekintése a lobogó tűz fényénél önmagában is különleges élményt ígér - mondta Széchenyi Orsolya.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár