Nyolcszáz oldalas FBI-akta Leonard Bernsteinről

2009. augusztus 14. 13:46

URL: https://mult-kor.hu/cikk.php?id=25748

Az FBI zenei pályafutása kezdetétől évtizedeken át tartotta megfigyelés alatt a baloldali nézeteiről ismert legendás karmestert és zeneszerzőt, Leonard Bernsteint. A The New Yorker honlapján megjelent írás szerint az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda nyolcszáz oldalas aktát őriz róla.

A lap többek között a világhírű karmester pályafutásának egy közismert epizódját emelte ki az egészében nem publikált, duzzadó aktából. Jaqueline Kennedy Onassis 1971-ben arra kérte fel Bernsteint, hogy alkosson zeneművet a washingtoni Kennedy Center megnyitójára. A zeneszerző ebből az alkalomból komponálta meg élete egyik legjelentősebb munkáját, a stílusában és politikailag is legradikálisabb művének tartott Misét. Egy 1971 augusztusában készült FBI-feljegyzésből kiderült: Nixon elnök nem véletlenül maradt távol a Mise bemutatójától, környezete tartott tőle, hogy Bernstein művének hatása "megzavarná az adminisztrációt".

Az FBI a negyvenes évek közepétől figyeltette rendszeresen a karmestert, aki 1943-ban debütált hatalmas sikerrel a New York-i Filharmonikusok élén. A 71 éves korában 1990-ben elhunyt Bernstein egész életében nyíltan hangoztatta baloldali elkötelezettségét, de nem volt párttag, bár a hidegháborús McCarthy-éra kommunistaüldözései során őt is zaklatták nézetei miatt. A közelmúltban jelent meg Barry Seldes könyve Leonard Bernstein: The Political Life of an American Musician címmel elsőként tárta fel mélységében a karmester politikai életét - utalt rá a The New Yorker hétfői keltezésű cikke.