2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták Károly Róbert egykori lakótornyát

2009. augusztus 26. 16:06 MTI

Károly Róbert egykori lakótornyának maradványai kerültek felszínre a Bánát Múzeumnak otthont adó temesvári Hunyadi kastély megroggyant falainak megerősítésekor - számolt be szerdán az Új Magyar Szó (ÚMSZ).

A bukaresti napilap felidézi: az építők néhány hónappal ezelőtt kezdtek ásni a kastély udvarán. A felújítási munkálatok során, a múzeum régészeinek meglepetésére, középkori falak maradványaira bukkantak. A kiásott falakat nagy valószínűséggel a magyar Anjou-ház alapítója, Károly Róbert építtette 1315 körül, amikor hét évre Temesvárra költöztette királyi székhelyét.

A feltárásokat vezető Kopeczny Zsuzsanna régész a lapnak elmondta: a tizenegy méter hosszú oldalakkal rendelkező, négyszögletes alapú lakótoronyban maga Károly Róbert király tölthette temesvári éveit. "A 14. század elején épült torony a középkori kastély központi magját jelentette" - mondta Kopeczny Zsuzsanna, aki azt is elárulta, hogy rengeteg egyéb lelet került elő a torony környékén, s az segített a kormeghatározásban.

Ezek között vannak kályhacsempék, kaolinedények, kínai porcelánból készült csészék, későbbi török edények, de sokat árult el a régészek számára egy 1330-ban Károly Róbert által vert érme, egy csontból készült síp és egy sarkantyúvég is. Előkerült negyven darab nyílhegy is, ami a régész szerint arról tanúskodik, hogy a 14. században heves harc folyt a torony falai előtt. A toronynál valamivel később épülhetett a szintén téglából készült védőfal.

A nyár folyamán feltárt értékes leleteket és a falmaradványokat restaurálják, a középkori lakótorony pedig egy kis régészeti park látványossága lesz. Sorin Munteanu, a Temes Megyei Tanács kulturális bizottságának elnöke bejelentette: európai forrásokból akarják konzerválni és restaurálni a Bánát Múzeum udvarán feltárt középkori leleteket. Dan Leopold Ciobotaru múzeumigazgató szerint a feltárásokat a jelenlegi kastély falain kívül is folytatni fogják.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár