2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Multimédiás múzeumba költöztetnék Samut

2009. augusztus 26. 19:00 MTI

Télen-nyáron látogatható, multimédiás bemutatóhellyé fejlesztené a Komárom-Esztergom megyei település a 350 ezer évvel ezelőtt élt és Vértesszőlősön megtalált, Samu névre keresztelt előember bemutatóhelyét. A tervekre tízmillió forintot fordít a község.

Az önkormányzat egy építészstúdióval elkészítteti a bővítés engedélyes terveit, illetve a Nemzeti Múzeum pályázatíró cégétől megrendeli a fejlesztést megalapozó pályázatot, amelyet december végéig kell benyújtani - mondta el Nagy Sándor polgármeste.

A kiállítóhely a Nemzeti Múzeum tulajdona, és az 1960-as években kialakított tér mára nem túl sok élményt kínál a látogatóknak. A Nemzeti Múzeum vállalta, hogy a tervek elkészülte után előteremti az 500 millió forintra becsült beruházás pályázatához szükséges 60-80 millió önerőt - tette hozzá a település vezetője.

Európa egyik legidősebb előemberének csontjai a Vértesszőlős melletti mésztufabányából kerültek elő 1965-ben. Az "égett csontokra és kavicsokra" egy munkás hívta fel a figyelmet. Vértes László ásatásai során akadtak a leghíresebb leletre, a körülbelül 350 ezer éves ősember nyakszirtcsontjára és két gyermekfogra. A maradványok megtalálásakor, augusztus 21-én, Sámuel napja volt, ezért az itt élt embert Samunak keresztelték el.

Eredeti környezetében tekinthető meg Samu lábnyoma, csont-, kvarcit- és kovakavics eszközei, tűzhelye, valamint egy kardfogú tigris szemfogai és néhány ősnövényfaj. A kultúrrétegek mellett a leglátványosabb az egykori "dagonya" fölé emelt körpavilon ablakai mögül előtáruló lábnyomrengeteg, amely őstulkoktól, ősszarvasoktól, őslovaktól - és emberőseinktől - származik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár