2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elhunyt a szovjet himnusz szövegírója

2009. augusztus 27. 16:42 MTI

Elhunyt Szergej Mihalkov; az orosz költőt csütörtökön, életének 97. évében Moszkvában érte a halál.

Mihalkov eredetileg gyermekverseivel vált népszerűvé, majd Sztálin megbízásából ő írta a szovjet himnusz szövegét, később abból Sztálin halála után "kiírta" a diktátort, még később, amikor Vlagyimir Putyin visszaállította a Szovjetunió széthullása után Borisz Jelcin elnök által elvetett himnuszt, Mihalkov írta annak szövegét is. A sztálini időkben sok éven át a Szovjet Írók Szövetségének elnöke volt.

Az író-költő elhunytának hírét megerősítette titkára. Elmondta, hogy az elhunyt egyik fiát, Nyikita Mihalkov Oscar-díjas filmrendezőt Cannes-ban már értesítették, másik fiát, a szintén rendező, Amerikában élő Andrej Koncsalovszkijt még keresik. Elhunyta alkalmából részvétét nyilvánította Dmitrij Medvegyev elnök és Vlagyimir Putyin kormányfő.



Szergej Mihalkov 1913-ban született. Nemesi családból származott, felmenői között számos cári tengernagy, kormányzó és herceg volt. Az 1930-as években gyermekkönyvek és szatirikus mesék szerzőjeként vált népszerűvé. Alig 29 éves vont, amikor munkássága magára vonta Sztálin figyelmét, és a diktátor megbízta azzal, hogy írjon szöveget az új orosz himnuszhoz, amelynek szándékai szerint az Internacionálé helyére kellett lépnie.

Az új himnuszt, amelyhez a zenét Alekszander Alekszandrov (1883-1946) szerezte, 1943 nyarán mutatták be Sztálinnak és 1944. január 1-vel iktatták be a Szovjetunió új himnuszaként. Sztálin halála után a szöveget - amely név szerint is magasztalta a diktátort - elvetették, attól kezdve egy ideig szöveg nélkül játszották a himnuszt. Mihalkov már 1970-ben megírta az új szöveget, amelyben Sztálin már nem szerepelt, azt azonban csak 1977-ben hagyta jóvá a Legfelsőbb Tanács, és az új szovjet alkotmánnyal vált hivatalossá 1977 októberében.

Ettől kezdve érvényben volt egészen 1991-ig, a Szovjetunió széthullásáig, amikor Borisz Jelcin új himnuszt vezetett be. Vlagyimir Putyin azonban elnökké választása után kampányt indított a korábbi himnusz visszaállítására. Az akkor már 87 éves és régen nyugállományban lévő Mihalkov újra tollat ragadott, és új szöveget írt Alekszandrov zenéjére: az eredmény az új orosz himnusz, amely 2001-ben vált hivatalossá.

A himnusz szövege és a gyermekversek mellett Szergej Mihalkov számos szatirikus színdarabot, mesét, valamint filmvígjáték-forgatókönyvet írt. Munkásságát számos kitüntetéssel ismerték el: háromszor - 1941-ben, 1942-ben és 1950-ben - kapta meg a Sztálin-díjat; a szovjet korszakban kitüntették többek között a Lenin-díjjal, az Állami díjjal, és a Szocialista munka hőse díjjal is. Kilencvenedik születésnapján Vlagyimir Putyin akkori elnök a lakásán kereste fel és újabb kitüntetésben részesítette. Mihalkov tevékenységét legutóbb két éve, 95. születésnapján méltatták kitüntetésre.

Mihalkov 53 éven át élt első feleségével, Natalja Koncsalovszkajával, Pjotr Koncsalovszkij ismert képzőművész lányával és Vaszilij Szurikov híres festő unokájával. Koncsalovszkaja 1997-ben bekövetkezett halála után Szergej Mihalkov feleségül vette Julija Szubbotyina fizikust.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár