2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ki ölte meg Tutanhamont?

2002. október 2. 12:21

Tutanhamon fáraó szarkofágját 1924. január 3-án lelte meg Howard Carter angol régész a luxori Királyok Völgyében. Többé úgy tűnik már az sem titok, milyen volt minden idők legismertebb egyiptomi fáraójának valóságos arca. Brit és új-zélandi tudósok ugyanis elkészítették Tutanhamon háromdimenziós digitális arcmását, eljárásuk pedig végig követhető a londoni Science Museum virtuális kiállításán.

Egy fáraó arcai

Dr Robin Richards, a londoni University College kutatója először egy még 1968-ban a fáraó koponyájáról készült röntgensugaras felvétel alapján megvizsgálta, hány réteg pólya fedte egykor a fáraó arcát. Ezután vele egykorú, azonos etnikumhoz tartozó, hasonló testfelépítésű férfiak arcképeit "táplálták a számítógépbe" lézerszkennerrel, hogy megkapják a valaha élt uralkodó lehetséges vonásait. Az így kapott háromdimenziós kép alapján új-zélandi kutatók kavarták ki a megfelelő szineket. Majd egy brit arcszobrász szakember, Alex Fort üveggyapotból elkészítette Tutanhamon háromdimenziós mellszobrát is.

Nem várt eredmény, hogy a végső melleszobor tüzetes vizsgálata után a brit kutatók arra jutottak, hogy az ifjú fáraó súlyos, veleszületett gerincbetegségben szenvedett. Dr. Richard Boyer amerikai gyermekgyógyász szerint a Tutanhamon földi maradányairól készült felvételek arra utalnak, hogy a 18 éves korában rejtélyes körülmények között elhunyt uralkodó nyakcsigolyái összenőttek (Klippel-Feil szindróma), és ez rendkívül nehézkessé tette számára a mozgást. "Úgy tartotta a fejét, mintha a gerince seprűnyél vagy piszkavas lenne. Egy esés, illetve egy erőteljes ütés a gerincagyára minden bizonnyal végzetes lehetett a számára" - hangsúlyozta Boyer.

Tutanhamon a Kr. e. XIV. században, az egyiptomi Újbirodalom rendkívül zavaros időszakában élt, és nem kizárt, hogy megölték. A fáraó halálának ügyében még az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is vizsgálatot indított annak tisztázására, hogy vajon politikai indítékból számoltak-e le vele, vagy valaki a közvetlen környezetéből hatalomvágyból emelt rá kezet.

  • HistoryToday

    Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

    Miért támogassam a Múlt-kort?

    2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
    Olvasta már a Múlt-kor
    történelmi magazin
    legújabb számát?

    kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

    Nyomtatott előfizetés vásárlása
    bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
    Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
    9 945 ft 8 990 Ft
    Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
    Az első 500 előfizetőnek.
    20 000 ft 14 990 Ft
  • Játsszon!

    Miről híresült el I. Miklós pápa?

    Történelmi adattárak

    Mi történt a szülinapomon?

    Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

    Bezár