2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Katalán kincsek a Nemzeti Múzeumban

2009. szeptember 4. 15:36

A királylányok, dinasztikus házasságok és kulturális kölcsönhatások világa elevenedik meg a Magyar Nemzeti Múzeum legújabb, szeptember 5-én nyíló nagyszabású időszaki kiállításán, ahol a magyar-katalán kapcsolatok történetét ismerhetjük meg.

Dinasztikus kapcsolatok hálójában

A Katalán Autonóm Közösség és Magyarország legnagyobb, legjelentősebb és legátfogóbb kulturális vállalkozása valósult meg – jelentette ki Hiller István oktatási és kulturális miniszter pénteken a Nemzeti Múzeumban, a Királylányok messzi földről című kiállítást bemutató sajtótájékoztatón. Az együttműködésnek köszönhetően nem csak egy nagyszerű kiállítás jöhetett létre, hanem annál jóval több – hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, hogy az elmúlt négy évben a kiállítás tervezése, megvalósítása és Barcelonában való megrendezése során olyan kapcsolatok teremtődtek, amelyek a két nép között nagyszerű és tartós együttműködést eredményeznek.



A tárlat két kultúra és identitás kialakulását mutatja be, azokra a pontokra koncentrálva, amelyek a két nép közötti kapcsolatokat jelentették – mondta el Joan Manuel Tresserras katalán kulturális miniszter, aki szerint ezek a pontok jó kiindulási alapot adhatnak egy szorosabb együttműködéshez. A katalán miniszter megjegyezte, hogy a tárlat kiváló lehetőséget kínál az egymásról való ismeretek bővítésére, megújítására is.

A szeptember 5-én nyíló Királylányok messzi földről – Magyarország és Katalónia a középkorban” című nemzetközi anyagot bemutató katalán-magyar kiállítás megrendezésének ötletét az adta, hogy a legnagyobb katalán uralkodó, I. (Hódító) Jakab születésének 800. évfordulóját 2008-ban ünnepelték 2008-ban Katalóniában.



A nyolc ország 38 kulturális intézményének 303 műtárgyát felvonultató kiállítást 2005-ben kezdte szervezni a Katalán Történeti Múzeum és az MNM - tudhattuk meg a múlt héten, a kiállítás kincseinek kicsomagolásakor. A Katalán Autonóm Közösség, illetve a Magyar Köztársaság kulturális kormányzata 2005 májusában egy szándéknyilatkozatot, 2006. április 7-én pedig együttműködési megállapodást írt alá. A középkori magyar-katalán dinasztikus és kulturális kapcsolatok történetét bemutató időszaki tárlat először Barcelonában volt látható május 7. és augusztus 2. között. Mivel a kiállítás egyes darabjai nem voltak szállíthatóak, a katalán és a budapesti közönség nem pontosan ugyanazt az anyagot látja, a bemutatott műtárgyak azonban hasonló minőséget képviselnek.



Ennek egyik oka, hogy a pergamenből készült műtárgyak esetében a nemzetközi szabályozás szerint ugyanazt a műtárgyat 3 éven belül 4 hónapnál hosszabb időtartamra nem lehet kiállítani. Így a szakemberek a rendezés során azt az elvet követték, hogy a kérdéses tárgyakat azonos kvalitású anyagokkal helyettesítik: pl. míg Barcelonában Aragóniai Beatrix végrendeletét tekinthette meg a nagyközönség, addig Budapesten Beatrix és Mátyás házassági szerződése kerül bemutatásra. A hazai megnyitóra a Veszprémvölgyi Apácamonostor kiváltságlevele is megérkezett, amely most először hagyta el Magyar Országos Levéltár falait (1109-ben Könyves Kálmán király által került átírásra és megerősítésre).



A barcelonai és a budapesti tárlaton kiemelkedő műtárgyak és modern multimédiás eszközök felhasználásával mutatják be a két ország létrejöttét, a köztük fennállott – többnyire dinasztikus - kapcsolatokat, valamint azokat a főbb sajátosságokat, amelyek a két nép gazdaságát, társadalmát, kultúráját jellemezték.

A november 29-ig látogatható kiállítást 1000-1000 példányban kiadott, katalán és magyar nyelvű reprezentatív katalógus teszi teljessé és maradandóvá. Ennek lapjain a bemutatott tárgyakon kívül helyet kapnak a két ország neves kutatóinak tanulmányai is. A Magyar Nemzeti Múzeum emellett színes, változatos programcsomagot állított össze a tárlat nyitva tartási idejére: előadások, koncertek, iskolai és családos programok várják a nagyközönséget. A szervezők a gyerekekre is gondoltak, akik a tárlat végén oklevelet írhatnak, megismerhetik a középkori szöveteket, emellett számos nekik szervezett programmal is találkozhatnak majd.

4 szombaton éjszaka is, szerdánként pedig 20:00 óráig zajlanak majd az események. A múzeum falain kívül az Örökmozgóban Filmklub indul „Szentek és Elveszettek” címmel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár