2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elektronikus újjászületés a hazai levéltárakban

2009. szeptember 7. 18:39 MTI

Az elektronikus levéltárak jövőbeni kialakításával meggyorsul a hozzájutás az ott őrzött iratokhoz és a bennük lévő információkhoz, a mindig zárt intézményekként számon tartott levéltárak ezáltal nyitottabbakká válnak - mondta Gecsényi Lajos, a Magyar Országos Levéltár főigazgatója budapesti sajtótájékoztatóján.

Közlése szerint a kutatás feltételei nem változnak, ugyanakkor a kutatók gyorsabban megtekinthetik az ügyfélkapun keresztül az általuk kért iratanyagot elektronikus formában - hangsúlyozta. Mint mondta, az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében most kezdődő, hárommilliárd forintból gazdálkodó, az Oktatási és Kulturális Minisztérium által is támogatott projekt keretében 2011 végétől lesznek hozzáférhetők egyes dokumentumok elektronikus formában is a Magyar Országos Levéltárban.



A szakember óriási fordulatnak nevezte az elektronikus levéltárak kialakításának kezdetét. A levéltárakról megállapította: azok nem csak a magyar kulturális örökség őrzői, hanem egyben "a közigazgatás elválaszthatatlan partnerei", ezért a közigazgatásban keletkező dokumentumok optimális helyét is meg kell majd találni az elektronikus levéltárakban.

Baja Ferenc kormánybiztos, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára rámutatott: az elektronikus levéltárak kialakításának terve része az elektronikus kormányzat stratégiai programjának. Felhívta a figyelmet arra, hogy ezt a programot nem elég beindítani, hanem azt fenn is kell tartani. A kormánybiztos örvendetesnek tartaná, ha az országos és a fővárosi levéltáron kívül más közlevéltárak is csatlakoznának a "robosztus, integrált, nagy informatikai rendszerhez" a későbbiekben.



Az iratok hozzáféréséről elmondta: az iratkérők azonosítása az elektronikus rendszeren belül történik majd. Ennek során különösen tekintettel lesznek a levéltárak - az iratok digitalizált megőrzésén túl - arra, hogy pontosan szabályozzák: kik és milyen módon juthatnak hozzá az általuk kért irathoz. A levéltárak egyúttal biztosítják, hogy a dokumentumok csak rajtuk keresztül lesznek elérhetők - tette hozzá.

Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes, a Budapest Főváros Levéltárát fenntartó fővárosi önkormányzat részéről a sajtótájékoztatón megjegyezte: az elektronikus levéltárak ahhoz is hozzájárulhatnak a jövőben, hogy bizonyos ügyeket ne lehessen elhallgatni a közigazgatásban sem. Meglátása szerint az utóbbi időkben kirobbant végkielégítési ügyek sem alakultak volna ki az iratok elektronikus elérhetősége esetén, ha az egyes munkaszerződéseket a szélesebb publikum is megismerhette volna.



Á. Varga László, Budapest Főváros Levéltárának főigazgatója kiemelte: már most szeptemberben meg kellett volna kezdeni az új típusú egyetemi szintű levéltárosképzést, amely biztosítaná a jövőben is azt, hogy megfelelő informatikai szakértelemmel rendelkezzenek a levéltárosok. Borsodi Csaba, az ELTE Bölcsészettudományi Karának oktatási és tanulmányi dékánhelyettese ekken ellenére azt közölte MTI-vel: szeptemberben egy új típusú levéltárosi képzést indítottak mester szinten. Ebben jelentős mértékben megnövelték az informatikai stúdiumoknak a tantárgyait. Mint mondta, elindultak afelé, hogy amikor a projekt befejeződik, 2011-re végeznek az informatikai tudással rendelkező levéltárosok.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár