2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Negyedszer felosztott Lengyelország

2009. szeptember 18. 10:52 MTI

A lengyel parlament négy frakciója közös nyilatkozatot adott ki a szovjet Vörös Hadsereg Lengyelországba való bevonulásáról, a megállapodás röviddel az 1939. szeptember 17-i esemény 70. évfordulója előtt született meg.

Az osztrák hírügynökség által szerdán ismertetett nyilatkozat szerint a szovjet megszállók által elkövetett háborús bűnök "népirtás jellegét öltötték". Ez a megfogalmazás kompromisszum eredményeként került a szövegbe, miután a kormányon lévő jobboldali liberális Polgári Platform (PO) és az ellenzéki Demokratikus Baloldali Szövetség (SLD) képviselői ellenezték, hogy az eseményt egyszerűen "népirtásnak" minősítsék, ahogy azt a korábban kormányzó jobboldali konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) pártja szorgalmazta.

"A Szovjetunió hadserege hadüzenet nélkül támadta meg a lengyel államot, megsértve Lengyelország szuverenitását és a nemzetközi jog alapelveit" - hangzik a nyilatkozat, amelynek szövege szerint a Szovjetunió és a náci Németország együttesen hajtotta végre "Lengyelország negyedik felosztását". A dokumentum kitér arra is, hogy az akkori szovjet titkosszolgálat több mint 20 ezer hadifoglyot lőtt agyon, "lengyel állampolgárok százezreit űzte és hurcolta el", az utóbbiak közül sokakat kényszermunkára fogva.

Lengyelországban már a II. világháború kirobbanásának 70. évfordulós ünnepségeit is széles körű viták kísérték. A vitákat néhány, az orosz médiában közölt értékelés váltotta ki, amelyek szerint a világháború kirobbanásáért részben Lengyelországot is felelősség terheli, mivel Varsó nem látott veszélyforrást a náci Németországban, s a fő prioritást a Szovjetunió elszigetelése jelentette számára. A Jog és Igazságosság pártja hasztalan követelte a kormánytól, hogy hivatalosan tiltakozzon Moszkva "rágalmai" miatt. Bírálatokat váltott ki az ünnepi megemlékezéseken részt vevő Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök beszéde is, amely kisebbíteni igyekezett a Szovjetunió felelősségét a második világháború kirobbanásában, nevezetesen a Hitler-Sztálin paktum létrejöttében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár