2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szigszalag tartja össze a Canterburyi székesegyházat

2009. szeptember 16. 08:55 The Daily Telegraph

Anglia egyik legrégebbi és leghíresebb keresztény központja, a Canterburyi székesegyház oszlopait szigszalag tartja össze: a pénz ugyanis elfogyott az épület összeomlását megakadályozó javításokra.

A szakértők évek óta fenyegettek azzal, hogy a katedrális komoly veszélyben van, és akár össze is omolhat. Az építmény ötödét tartó márványoszlopok azonban mostanra már olyan állapotba kerültek, hogy azokat csak szigszalaggal tudtak egybefogni. Júliusban az épület déli részén a falból kövek hullottak, így a hatóságok a területet kerítéssel zárták el, és a közönség védelme érdekében a déli kijáratot is lezárták.

A 602-ben, Szent Ágoston által alapított épület eddig jól bírta a történelem viharait, és még a második világháborús német bombázások sem rombolták le. A helyzet most megváltozhat: az örökségvédők ugyanis attól félnek, hogy a 14. században készített, 25 méter magas nagy déli ablak összeomolhat, ha azonnal nem kezdik el a restaurálásokat. Ez azonban félmillió fontba kerül, és legalább egy évig tarthat, így a többi, szintén létfontosságú javítást halasztani kellene majd.

Ezekből pedig nagyon sok van: a tető is több helyen lyukas, így a víz befolyik az épületbe. Az egyik harangtorony javítására hatmillió font kellene, hiszen az ott látható, közel fél évezredes faragványok hamarosan teljesen eltűnhetnek majd; illetve további kétmillióra lenne szükség a székesegyház könyvei és kincsei restaurálásához - amíg ez nem történik meg, addig a könyvtár továbbra sem látogatható a nagyközönség számára.

A katedrálist felügyelő kurátorok már 2006-ban is az azonnali renoválásért szálltak síkra: az akkori jelentés a légszennyezést tette felelőssé a kövek állapotáért. Ekkor a renoválásért globális pénzgyűjtő kampányba kezdtek, ám a 2011-ig tervezett 50 millió fontból eddig csak 9,4-et sikerült összeszedni. A The Sunday Telegraph „Mentsük meg templomainkat” kampányát több jeles közéleti személyiség is támogatta, és mindannyian a kormányzat azonnali segítségére szólítottak fel az ügyben.

A székesegyház ugyanis hiába számít az egyik központi turistaszenzációnak az országban, semmilyen állami vagy egyházi pénzt nem kapnak, és minden bevételük a turizmusból származik. A maradék negyvenmillió megszerzésére ezért most újabb kampányt indítanak, és a szervezők abban reménykednek, hogy az Örökségi Lottóalap (Heritage Lottery Fund), amely már több hasonló épületet is megmentett, most őket is kihúzza majd a pácból.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár