2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Jogerősen is visszakaphatják tárgyaikat a Sigray-örökösök

2009. szeptember 16. 21:45 MTI

Jogerősen is megnyerték az Iparművészeti Múzeum ellen indított próbapert Sigray Antal örökösei, akik egy 17. századi angol karosszék kiadását kérték az intézménytől - tájékoztatott a leszármazottak képviselője.

Schell József közleményben kiemelte: a Fővárosi Bíróság szerdán megszületett ítéletével immár mindhárom olyan múzeum ellen jogerősen pert nyertek, amely a Sigray-hagyaték tárgyait őrzi. Emlékeztetett arra, hogy a Magyar Nemzeti Múzeummal szemben még 2005-ben nyertek pert, az Ocskay Johannát ábrázoló 17. századi festményt azonban két évvel később csak végrehajtó fellépése nyomán adta ki a múzeum. A Zala Megyei Bíróság idén hozott jogerős ítéletet a Keszthelyi Helikon Kastélymúzeummal szemben, amely áprilisban vissza is adta a Párisz ítélete elnevezésű szobrot az örökösöknek.

"A próbaperek alapján egyértelműen bizonyítottnak látszik, hogy a kérdéses három múzeumban őrzött tárgyak visszaadását tovább nem halogathatják a múzeumok. Az állami szervektől elvárható, hogy tiszteletben tartsák a magyar bíróságok ítéleteit, visszaélés jellegű lenne, ha a náluk őrzött ugyanilyen jogi megítélés alá eső további tárgyakat nem adnák ki, hanem további perekre kényszerítenék az örökösöket. Ez nem lenne összeegyeztethető a tulajdon szentségének elvével, veszélyeztetné a jogbiztonságot és közvetve az állampolgárok azon érdekét, amely az ésszerű közpénzfelhasználáshoz fűződik, ugyanis az eddigi perek során a perköltséget minden esetben a magyar múzeumoknak kellett megfizetniük" - fogalmazott Schell József.

Tájékoztatása szerint jelenleg az Iparművészeti Múzeumban mintegy 105 Sigray-tárgy található, zömében viselettörténeti tárgyak, illetve bútorok. A Keszthelyi Helikon Kastélymúzeum csaknem 90 Sigray-műtárgyat őriz, főleg bútorokat és egyéb lakberendezési tárgyakat. A Magyar Nemzeti Múzeum birtokában 14 darab 17-18. századi festmény van, ezek letétként kerültek a múzeumba, továbbá mintegy másfél éve Sigray-ezüsttárgyak is felbukkantak a múzeum egy kiállításán.

Sigray Antal, illetve lánya, Sigray Margit okirattal bizonyíthatóan mintegy ezer nevesített tételt adott át megőrzésre az 1940-50-es évek során a magyar múzeumi szerveknek. Ezen kívül mintegy kétezerötszáz kötetből álló értékes könyvtári tárgy átadására is sor került. A könyvek és az átadott tárgyak egy részének sorsa ismeretlen. Az 1990-es években hat múzeumban volt fellelhető az anyag egy része. A múzeumok közül három, a Balatoni Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Természettudományi Múzeum önként visszaadta az örökösöknek a hagyaték tárgyait, a másik három közgyűjtemény azonban erre nem volt hajlandó.

"A Sigray-örökösök úgy látják, hogy ha az eddigi öt különböző bíróság által meghozott ítélet nem elegendő ahhoz, hogy a magyar állam, illetve a múzeumok belássák, a náluk lévő azonos jogi sorsú tárgyakat vissza kell adni jogos tulajdonosainak, akkor a további perekben kártérítést is érvényesítenének, és kénytelenek lesznek a nemzetközi közvélemény figyelmét is felhívni e példátlan esetre, ami megítélésünk szerint Magyarország szégyene, és nincs összhangban az Európai Unió elvárásaival" - hangsúlyozta Schell József.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár