2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hadilátványosság lehetne Új-Zrínyivárból

2009. szeptember 22. 09:04

A haditurizmus fellegvára lehet Őrtilos és Belezna: idegenforgalmi látványossággá tennék a két község között 2006-ban részben feltárt Új-Zrínyivárat, egyúttal helyreállítanák a 17. századi erődítmény közelében vezető hidegháborús bunkerrendszer egy részét is - írta a Népszabadság.

A lap keddi számában megjelent cikk feleleveníti: évtizedeken át komoly vitát folytattak a várkutatók arról, hogy hol állhatott a költő és hadvezér Zrínyi Miklós egyetlen magyarországi erődítménye. A hetvenes években Vándor László várkutató - aki ma a Zala Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője - ért el áttörést. 2006-ban aztán a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem és a hadtörténeti múzeum szakértői megtalálták a vár maradványait és az 1664-es ostrom nyomait.

Azóta nagyszabású terveket szőttek a régészek, történészek, muzeológusok és persze Őrtilos, valamint Belezna önkormányzata arról, hogy miként lehetne egyedülálló történelmi emlékhellyé, turisztikai látványossággá fejleszteni a különleges várat. Ugyanakkor Őrtilos közelében vezetett az ötvenes években épített - bunkerekből, géppuskafészkekből és lövészárkokból álló - magyar Maginot-vonal, amelynek egy része kutatók szerint ugyancsak érdemes lenne a feltárásra és bemutatásra. Mindez országosan egyedülálló lenne, hiszen Belezna és Őrtilos ezáltal a "haditurizmus" fellegvárává válhatna - mondják a kutatók.

A nemzetvédelmi egyetemezért most azt kezdeményezte, hogy az érintettek - azaz intézményük, a hadtörténeti múzeum, a két település önkormányzata, valamint a Zala és a Somogy megyei múzeumok igazgatóságai - hozzanak létre egy konzorciumot, amely a fejlesztéseket bonyolítaná, s hazai, valamint uniós pénzekre pályázna. A várakozások szerint még az idén összeáll a konzorcium, s elkezdődhet a tervek pontos kidolgozása, a pályázatok előkészítése.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár