2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nemzetközi pipakonferenciát rendeznek Budapesten

2009. szeptember 30. 12:52

Dohányzástörténeti emlékek Kelet-Közép Európa területéről az ásatási cseréppipáktól a művészi tajtékfaragásokig címmel rendeznek különleges konferenciát Budapesten, 2009. október 8-9-én, a Magyar Nemzeti Múzeumban. A tanácskozással párhuzamosan A pipafaragás remekei címmel nyílik kiállítás az intézményben.

A pipakészítés a magyar kézművesség és iparművészet nagy hagyományú, nemzetközileg is igen magasra értékelt képviselője. A dohányzással a 16. század végén, 17. század folyamán ismerkedtek meg hazánkban a törökök, illetve a nyugati zsoldosok révén. A magyarok a török típusú cseréppipák készítését vették át és fejlesztették tovább. A 18-19. században Debrecenben, Selmecbányán és Nyugat-Magyarországon, Körmend körzetében is igen jelentős pipagyártás folyt.



Az elmúlt 10 évben a hazai régészeti feltárásoknál megújuló figyelem fordult a 17. századi, illetve a későbbi, 18-19. századi cseréppipaleletek iránt. Ezek a török, illetve magyar készítésű cseréppipák a kora újkori ásatások vezérleleteivé váltak, amelyekből következtetni lehet az eltérő kultúrák egymásra hatására, a kereskedelmi kapcsolatokra, a hazai kézművesség fejlődésének alakulására. E leletanyag a nemzetközi kutatás számára is sok fontos tanulságot tartogat.

A tajtékkövet a 19. század elefántcsontjának is szokás nevezni. E különleges anyagból faragott, gyakran művészi kivitelű pipák készítésében is élen járó szerepet játszott Magyarország. Pest-Budán már a 18. században, s különösen a 19. században kitűnő pipametsző mesterek működtek. Munkáik feltételezhetően nem egyszer típusteremtő jelentőségűek voltak, Európa-szerte szívesen vásárolták ezeket. A míves szépségű darabok múzeumi gyűjtemények és magángyűjtők féltett kincsei közé tartoznak.



A konferencia előadásai három fő témakör mentén szerveződnek – az oszmán-török eredetű leletanyag összehasonlító vizsgálata hazai és nemzetközi ásatások tükrébe, hatása a magyar cseréppipakészítésre, az új magyar típusok létrejötte, jelentőségük – a magyar tajtékfaragás jelentősége és nemzetközi kapcsolatai a Habsburg Birodalom területén és Európában – nemzetközi köz-és magángyűjtemények magyar eredetű pipakincsei, jelentős külföldi pipagyűjtemények.

A konferencia nyelve angol. Az előzetes tervek szerint kb. 20 előadás hangozhat el. (15 perces előadás, 5 perc vita, kérdések).

Program:

Október 8. csütörtök

9.00- 16.00 A Nemzetközi Pipa Akadémia (AIP Academie International de la Pipe) 25. jubileumi éves gyűlése a Magyar Nemzeti Múzeumban
12.00-12.45 Ebéd
16.00 Regisztráció. Vezetés a Magyar Nemzeti Múzeum történeti kiállításában
18.00 „A pipafaragás remekei” kiállítás megnyitója a Magyar Nemzeti Múzeumban
19.00 Fogadás a Magyar Nemzeti Múzeumban

Október 9. péntek

9.00-12.00 Nemzetközi pipakonferencia a Magyar Nemzeti Múzeumban
12.00-12.45 Ebéd
13.00-19.00 Nemzetközi pipakonferencia a Magyar Nemzeti Múzeumban
20.00 Vacsora

Október 10. szombat

Buszkirándulás
Tápiószele, Blaskovics Múzeum: Pipakiállítás, előadás a gyűjteményről, raktári anyag megtekintése
Debrecen, Gálavacsora

Október 11. vasárnap

Pipakiállítás megnyitója a Déri Múzeumban
Nemzetközi Lassúsági Pipaszívó Világbajnokság
Debrecen, Arany Bika Hotel
Este busszal vissza Budapestre

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár