2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szobrot kap a nyakon csípett koronaőr

2009. október 2. 12:12 MTI

Törő György fafaragó Koronaőr című szobrát avatják fel október 3-án, szombaton Kajdacson a szüreti fesztivál keretében. A szobor Perényi Péter koronaőr 400 évvel ezelőtti elfogásának állít emléket.

Boda János polgármester elmondta, hogy az idén készült, a települést bemutató prospektus adta az ötletet, hogy megemlékezzenek egy nevezetes történelmi eseményről. 1529-ben Perényi Péter koronaőr Kajdacson őrizte a magyar királyi koronát. Itt fogta el, majd innen vitte el Mohácsra Szerecsen János. A Szapolyai-párti hadvezér foglyát és a koronát egyaránt kiszolgáltatta II. Szulejmán szultánnak.

A polgármester hozzátette, hogy a királyi korona emlékére az elmúlt századokban többször vittek földet Kajdacsról Budára. A visszaemlékezések szerint 1867-ben I. Ferenc József, majd 1916-ban IV. Károly koronázási dombjához szállítottak "5-5 köbláb földet" a faluból. Ez az oka annak, hogy a szobor helyéül egy dombot választottak, mégpedig azt, amelyiken a valaha Kajdacson élt Sztanszkovanszky család kápolnája áll. Itt egy emlékparkot is ki akarnak alakítani a jövőben.

A most felavatandó szobrot Törő György fafaragó, népi iparművész készítette adományként a településnek. A fából készült szobor elején a koronaőr, hátulján a korona látható - mondta el Boda János. Az avatóünnepséget szombaton a szüreti nap keretében tartják. Töttős Gábor főiskolai docens, helytörténész idézi majd fel a történelmi eseményeket. A park következő emlékműve a tervek szerint nem eseményhez, hanem egy személyiséghez kötődik majd. Csuthy Zsigmond református lelkipásztor, egyháztörténész munkásságának kívánnak rövidesen emléket állítani a kajdacsiak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár