2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Feltárták Stonehenge "kistestvérét"

2009. október 5. 15:32 The Daily Telegraph

A régészek Stonehenge-től alig másfél kilométerre hasonló kőkört találtak: a Bluehenge-nek nevezett építmény a szakemberek szerint a másik apró makettjének vagy prototípusának számít.

Az új kör, amit idén nyáron teljes titokban ástak ki, évtizedek óta az egyik legfontosabb prehisztorikus felfedezésnek számít. A kutatók most azt próbálják megmagyarázni, hogy felfedezése mennyiben változtathatja meg a Stonehenge-ről korábban gondoltakat.

Bluehenge-et 5000 évvel ezelőtt kezdték el építeni, és az Stonehenge miniatűr változatának számít, és azon Sugárút egyik végén található, amely a másik körhöz vezet. A kutatók az építmény azonosítását a most felfedezett 27 lyuk alapján végezték el, amelyekben kőszilánkokat találtak. A tesztek alapján ezek pontosan olyan, a Preseli- hegységből származó kövektől származnak, mint amikből Stonehenge is áll. A kutatók szerint Bluehenge-et később elbontották, és köveit Stonehenge megnagyobbításához használták fel.

Az építmény helyét Mike Parker Pearson, a Sheffieldi Egyetem professzora vezetésével tárták fel, aki szerint az az élethez és halálhoz kapcsolódó rítusoknak szolgált helyszínül. Más régészek szerint azonban az építmény célját nem lehet ilyen pontosan megállapítani, és szerintük ezt Stonehenge-hez hasonlóan több különböző dologra használhatták.

A kövek származási helyét felfedező kutatók szerint az új henge azért nagyon fontos, mert nemcsak a térség neolitikus építményeiről gondoltakat pontosítja, hanem Stonehenge szerepét is árnyalja. Tim Darvill, a Bournemouth-i Egyetem kutatója elmondása szerint azon sem lenne meglepődve, ha még több egykori kőkör nyomait találnának majd meg a környéken.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár