2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A kommunizmus szelleme kísért Közép-Európában

2009. október 19. 08:21 MTI

Az egykori keleti tömb országai közül legalább kettőben, Magyarországon és Romániában több százezer kommunizmus korabeli, olyan, egykori kulcsszereplőkkel kapcsolatos titkosszolgálati iratot tartanak vissza, akik közül néhányan még mindig hatalommal bírnak az üzleti életben, a sajtóban és a politikában - olvasható a The New York Times és a The Washington Post honlapján vasárnap közölt összeállításban.

Húsz évvel a kommunizmus összeomlása után a térségben még ma is kísért annak sötét öröksége; nem zárult le a titkosszolgálati iratok ügye. Megválaszolatlan az a kérdés, hogy az akták nyilvánosságra hozatala vajon begyógyítja a régi sebeket, vagy újakat teremt.

A régió legtöbb országában törvényt alkottak arról, hogy a több millió oldalnyi aktáknak legalább egy részét nyilvánosságra hozzák, feltárva, miként vesztegették meg vagy kényszerítették a besúgók tömegeit, hogy barátaik, kollégáik és szomszédaik után szaglásszanak - állapította meg az AP összeállítása, amelyet a két vezető amerikai újság átvett.

Magyarországon - ahol még mindig nincs törvényi rendelkezés az akták teljes feltárásáról - a nemzetbiztonsági szolgálatok a dossziék 27 százalékát elzártan tartják, mivel azok továbbra is szigorúan titkosnak minősülnek - mondta Kenedi János kutató. "Nincs még egy olyan állam az egykori szovjet tömbben, ahol annyira hiányos volna az iratokra vonatkozó szabályozás, mint Magyarországon" - mutatott rá.

Az összeállítás szerint Németországban olyan kezdeményezés történt, hogy összerakjanak több millió iratot, amelyet a berlini fal 1989 novemberi leomlásakor ledaráltak; Csehországban és Lengyelországban pedig elkeseredett vita folyik arról, hogy az akták közül mennyit tegyenek hozzáférhetővé.

A cikk szerzői kiemelték, hogy Romániában továbbra is több tízezer akta titkos. Cornel Nistorescu neves politikai elemző szerint a kulcsfigurákkal kapcsolatos iratok soha nem lesznek hozzáférhetők, "ezt nem lehet végrehajtani, mivel még mindig ők irányítják az államot, ott vannak a politikai pártokban, a nem kormányzati szervezetekben, a sajtóban, az üzleti életben". Szerinte a román társadalom fertőzött, "a legutóbbi tíz kormányban nem lehetett találni három olyan embert, aki ne lett volna sáros".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár