2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Látogatóroham Nofertitiért

2009. október 19. 16:16 MTI

Közel húszezer látogató csodálta meg Nofertiti (Nefertiti), az ókori egyiptomi királyné világhírű mellszobrát a berlini Neues Museum megnyitásának hétvégéjén.

Az újjáépített és hetven év után újra megnyitott épület előtt szombaton és vasárnap több száz méteres sor alakult ki. A belépés ezen az első hétvégén ingyenes volt, egyszerre azonban csak 1200 látogató tartózkodhatott az épületben, ami több órára növelte a várakozási időt. Mától az érdeklődők elkerülhetik a sorban állást, ha elővételben váltanak jegyet interneten vagy telefonon.

A Neues Museum északi kupolatermében található 3500 éves, mészkőből készült büsztöt feltehetőleg egy Thotmesz nevű szobrász készítette, ez az ókori egyiptomi művészet egyik legismertebb alkotása. A huszadik század elején Ahet-Atonban, a mai Amarna város mellett végzett ásatások során került elő. A leletek 1913-as elosztásakor került a mellszobor Németországba, mivel az ásatást James Simon berlini kereskedő finanszírozta. Simon akkor a Berlini Egyiptomi Múzeumnak adta kölcsönbe huzamosabb időre a szobrot.

Nofertiti (Nefertiti) - jelentése: a szépség megérkezett - ókori egyiptomi királyné volt a XVIII. dinasztia idején, Ehnaton (eredeti nevén IV. Amenhotep) fáraó felesége és hat lányának anyja. Számos rejtély övezi, sem származásáról, sem haláláról nem tudni pontosat; temetkezési helye nem ismert, múmiáját nem sikerült azonosítani.

A kiállításra látogatók azonban nem csak Nofertiti (Nefertiti) híres mellszobrát tekinthetik meg, hanem a múltból származó számos értékes kincset is, többek között a franciaországi Le Moustierben talált Neander-völgyi koponyát vagy Heinrich Schliemann trójai régiségeinek gyűjteményét. A tárlat átfogó képet ad az őskori és korai kultúrák fejlődéséről a Közel-Kelettől a Csendes-óceánig, Észak-Afrikától Skandináviáig, az őskőkorszaktól a középkorig.

Az 1843 és 1855 között épült berlini múzeum a második világháború idején súlyosan megsérült, ekkor antik, főként ókori egyiptomi gyűjteményéről volt híres. Az épület az NDK idejében üresen állt, majd a városi hatóságok a felújítás mellett döntöttek, és 1997-ben megbízták David Chipperfield brit építészt a munkálatok irányításával. A tizenegy évig tartó munka márciusban fejeződött be. A pénteki ünnepségen Angela Merkel Németország kancellárja nyitotta meg a múzeumot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár