2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiderülhet Kolombusz származása

2002. október 13. 21:04

Jóllehet San Domingo és Sevilla is azt állítja, hogy a városban találhatók Kolombusz Kristóf földi maradványai, spanyol kutatók mégis kísérletet tesznek arra, hogy DNS-vizsgálat segítségével eldöntsék azt a mai napig eldöntetlen kérdést is: vajon honnan származik a nagy felfedező?

Ki vagyok?
Hol vagyok?
Mivel a két város kitart álláspontja mellett, miszerint az ő birtokukban vannak Kolombusz csontjai, így akár végre az a rejtély is megoldódhat, hogy hova temették Amerika felfedezőjét. Ami szintén a mai napig vitatott.

A világ most a spanyol tudósokra, Marcial Castro-ra, a sevillai egyetem professzorára, valamint Sergio Algarrada-ra, az estepai biológusra figyel. Ők nyitották fel ugyanis azt a sírt - Sevilla külvárosában, egy kerámiagyár kertjében -, amiről úgy tudja mindenki, Kolombusz Kristóf idősebbik fiának, Diegonak a csontjait tartalmazza. A két kutató azt reméli, hogy ha összehasonlítják Diego DNS-mintáit azokkal a mintákkal, amiket az apa vitatott sírhelyeiből vesznek majd, egyszer és mindenkorra eldől végre, mi is az igazság: hol helyezték végső nyugalomra a nyughatatlan felfedezőt, és honnan is származott.

Ki fia, borja?

"Nagyon fontos számunkra Diego csontja - mondja Castro - mivel ennek segítségével nemcsak azt tudjuk meg, hogy hova temették el az apját, hanem azt is, hogy a Kolombusz-família Genovából vagy Mallorca-ból származik-e?"

Az egyik teória szerint ugyanis Kolombusz egy genovai gyapjúkereskedő, Domenico Colombus fia volt. Mások viszont azt állítják, hogy Kristófnak nemesi felmenői vannak - igaz, balkézről: apja nem más, mint az a vianai herceg, Károly, akinek öccse Aragóniai Ferdinánd néven vonult be a történelembe, miután kasztíliai Izabellával kötött frigye nyomán, Kasztília, Aragónia és Leon egyesülésével létrejött Hispánia.

Tehát senkinek sem mindegy, hogy mi sül ki a laborban.

A nyughatatlan

Tény, hogy Kolombusz halála után sem bírt nyugton maradni, hiszen bolyongása földi léte végeztével sem ért véget. Végakarata az volt, hogy halála(1506) után Amerikában temessék el, de ezt akkor senki sem tudta teljesíteni, hiszen abban a pillanatban nem volt erre alkalmas katedrális az Újvilágban. Időközben aztán - 1526-ban - elhunyt Diego is, akit apja mellé, egy Valladolidhoz közeli temetőben temettek el. A spanyol udvart Diego özvegye figyelmeztette a felfedező utolsó akaratának teljesítésére, ezért Kolombusz csak halála után 31 évvel később, 1537-ben kelt át (ismét) az óceánon. Ekkor helyezték végsőnek egyáltalán nem nevezhető nyugalomra San Domingo-ban. A probléma valahonnan innen eredhet. A végre elkészült san domingo-i katedrálisban ugyanis fia, Diego csontjait is eltemették.

Mivel a nagy felfedező nem láthatta előre a jövőt, nem tudta, mi vár rá még halála után. A karibi országba való érkezését követően ugyanis még kétszer került hajóra a csontjait tartalmazó koporsó. San Domingo-t 1795-ben elfoglalták a franciák. A spanyolok azonban nem kívánták a nemzeti kincsüknek tekintett kolombuszi csontokat ott hagyni, így fogták magukat, és az általuk Kolombusznak vélt sírt kibontva magukkal vitték annak tartalmát Kubába. Csakhogy a szigetország elszakadt Spanyolországtól, így 1898-ban Sevilla-ba kerültek Kolombusz Kristóf földi maradványai.

A ládika

Akkor miért aggódnak annyit a karibiak? A san domingo-i katedrális 1877-es renoválása során a munkások a templom falain belül ásva egy hatalmas kazettára bukkantak, ami 13 nagyobb és 28 kisebb csontdarabot tartalmazott. A ládika tetejébe ez volt vésve: Don Cristobal Colon. Vagyis a dominikaiak azt állítják, hogy 1795-ben, a nagy kapkodásban a spanyolok véletlenül azt a sírt bontották fel, ami Kolombusz fiának, Diegonak a csontjait tartalmazta.

Az 1877-ben fellelt csontok most a Dominikai Köztársaság fővárosának Colombusz-emlékművében nyugszanak - idestova 125 éve, ami azért nem rossz teljesítmény Kolombusztól, ha figyelembe vesszük életében folytatott, valamint halálával kezdődő exodusát.

A tudósokat egyelőre leginkább az foglalkoztatja, hogy megkapják-e a két ország hivatalos helyeitől az engedélyt az exhumálásra. Diego feltételezett csontjai mellett egyébként Fernando, Kolombusz házasságon kívül született gyermekének csontjai is a rendelkezésükre állnak, így ha sikerül a karibi és a spanyolországi exhumálás, végre kiderül, hol is nyugszik az igazi Kolombusz.

  • bbc news

    Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

    Miért támogassam a Múlt-kort?

    2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
    Olvasta már a Múlt-kor
    történelmi magazin
    legújabb számát?

    kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

    Nyomtatott előfizetés vásárlása
    bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
    Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
    9 945 ft 8 990 Ft
    Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
    Az első 500 előfizetőnek.
    20 000 ft 14 990 Ft
  • Játsszon!

    Miről híresült el I. Miklós pápa?

    Történelmi adattárak

    Mi történt a szülinapomon?

    Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

    Bezár