2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tiziano-festményt azonosítottak Odesszában

2009. december 2. 11:35 MTI

Eredeti Tiziano-festményt fedeztek fel ukrán és orosz képszakértők az Odesszai Nyugati és Keleti Művészetek Múzeumában, ahol az igen értékes képet korábban ismeretlen művész alkotásaként állították ki.

A múzeum munkatársainak gyanúját, miszerint a középkori festmény az itáliai reneszánsz festészet egyik legkiemelkedőbb alkotója, Tiziano Vecellio ecsetje alól került ki, az váltotta ki, hogy a művész gyakran festette át képeit a vásznon. Volodimir Osztrovszkij, az odesszai múzeum igazgatója elmondta, hogy az intézmény vezetése több szakértői vizsgálatot is elvégeztetett feltételezésének bizonyítására – adták hírül kedden ukrán hírportálok.

A festményt erős őrizet mellett Kijevbe szállították, ahol a nemzeti restaurációs központban röntgen- és kémiai vizsgálatokat végeztek rajta, majd az így nyert adatokat elküldték a szentpétervári Ermitázs szakembereinek, akik megerősítették az odesszai művészettörténészek feltevését: a 16. században készült képet valóban Tiziano festette. A képet Odesszában Viktorija Markova ismert moszkvai művészettörténész is megvizsgálta, és megállapította, hogy Tiziano az alkotó.

A festmény értékét szakértők 200 millió dollárra becsülik. Az odesszai múzeumot a legkorszerűbb védelmi és riasztórendszerrel szerelték fel, miután tavaly július 20-án ablakon át behatoló képtolvajok ellopták Caravaggio 100 millió dollárt érő, Krisztus elfogatása című festményét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár