2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

CT-vizsgálattal lesik ki az egyiptomi múmia titkait

2010. január 15. 10:05 MTI

Komputeres rétegvizsgálattal (CT) kísérlik meg kideríteni amerikai kutatók, hogy egy négyezer éves egyiptomi múmia hasürege Thot istennek szánt megvesztegetési ajándékot rejt-e.

Pa-Ib 4000 éves múmiáját az 1890-es évek óta őrzik a bridgeport-i Barnum Múzeumban. 2006-ban egyszer már CT-vizsgálatnak vetették alá, akkor kiderítették, hogy a vászonpólyák egy 18-30 év közötti nőt fednek, aki gyermeknek adott életet. Vélhetően alacsony származású lehetett, legalábbis erre utal rossz fogazata, amely a közemberek étrendjének volt a velejárója az ókori Egyiptomban.

A négy évvel ezelőtti vizsgálat során azt nem sikerült feltárni, hogy miben halhatott meg az asszony, ahogy azt sem lehetett megállapítani, hogy mit rejt a hasüregében látható titokzatos csomag. Egyes feltételezések szerint a mumifikálási eljárás során eltávolított belső szerveit göngyölték bele és helyezték el a hasüregben, más szakértők szerint madármúmiáról van szó. Ha valóban az utóbbiról, akkor azt az íbiszfejű Thotnak, a bölcsességistennek szánhatták, aki az egyiptomiak hite szerint az írás és számolás tudományának ajándékozója, a csillagok járásának ismerője volt. Számtalan egyéb tisztsége mellett Thot segédkezett az elhunytak végső megmérettetésénél is.

"Thot volt egyike azoknak a befolyásos isteneknek, akik jóindulatát az eltávozottak szerették volna elnyerni az örök élet reményében" - magyarázta Lorelei Corcoran, a Memphisi Egyetem egyiptológiai és régészeti intézetének az igazgatója, aki igen szokatlannak nevezte a vizsgálatra váró múmiát.

Csupán két olyan múmia ismert, amelynek hasürege madármúmiát rejt: az egyiket Kaliforniában, a Paul Getty Múzeumban őrzik, a másikat pedig Svájcban. Colleen Manassa, a Yale Egyetem egyiptológusa szerint azonban aligha lehet szó madármúmiáról, ha Pa-Ib valóban négyezer évvel ezelőtt hunyt el, ugyanis akkor az egyiptomiak még nem mumifikálták az állatokat. A legkorábbi ismert eset egy majommúmia, amelyet több mint háromezer évvel ezelőtt helyeztek gazdasszonya mellé a koporsóba.

A kutatók megkísérlik azt is megállapítani, hogy milyen betegségben hunyhatott el Pa-Ib.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár