2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Légihídon mentik a Machu Picchun rekedt turistákat

2010. január 26. 16:05 MTI

Peru déli részén két tartományban - Cuzcóban és Apurímacban - rendkívüli állapotot hirdettek a hétvégi hatalmas esőzések miatt, s légihidat indítottak a hegyomlások miatt a Machu Picchun ragadt turisták kimentésére.

A limai kormány tegnap rendelt el rendkívüli állapotot a déli területeken, miután az esőzések, földcsuszamlások és sziklaomlások legalább három ember életét követelték, több száz házat tettek lakhatatlanná, s rengeteg embert vágtak el a külvilágtól. Így csaknem kétezer turista rekedt Machu Picchun, miután a Cuzcóból ide vezető egyetlen vasútvonalat sziklaomlások rongálták meg súlyosan és zárták el már szombaton. A vasútvonal helyreállítása várhatóan több napig is eltarthat.

Martín Pérez perui külkereskedelmi és turisztikai miniszter szerint a Machu Picchun rekedt turisták 3-4 napra elegendő élelemmel rendelkeznek a helyszínen. Sokan a romváros terein töltötték az éjszakát. Hétfőn reggel ugyanakkor helikopterrel Ollantaytambóba vitték már a turisták első húszfős csoportját, akik innen busszal jutnak vissza Cuzcóba. A légihídnál a gyermekek és az idősek elsőbbséget élveznek az összesen az Urubamba csúcsán rekedt 1954 turista közül.

A Machu Picchu a spanyol hódítók elől elmenekült inkák utolsó fővárosa, az "elveszett" város Peruban. A perui Andok déli láncolatában, Cuzcótól körülbelül 115 kilométernyire, az Urubamba folyó völgyében, az Urubamba 2450 méter magas hegycsúcsán fekszik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár